Završen je još jedan IT KARAVAN, projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je sproveden u gradovima širom Srbije kako bi se najmlađi edukovali o svim opasnostima na koje mogu da naiđu na internetu.

IT KARAVAN predstavlja mobilnu platformu koja promoviše prednosti i ukazuje na opasnosti informacionih tehnologija. Sproveden je u okviru programa za razvoj informacionog društva koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje pod sloganom „Pametno i bezbedno – Smart and Safe“.

Kroz IT KARAVAN prošlo je 5500 dece i oko 90 nastavnika iz 17 škola u Srbiji: u Novom Pazaru, Pirotu, Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Pančevu i Somboru.

Statistika pokazuje da je 14% građana koji su učestvovali u anketi koja je trajala tokom kampanje navelo da su sa njihovom decom kontaktirale nepoznate osobe na internetu, 11% je reklo da su njihova deca bila izložena vršnjačkom nasilju na internetu, dok je 30% njih reklao da su njihova deca bila izložena neprimerenom sadržaju.

Rezultati i ishod IT KARAVANA

U Press centru UNS-a, na konferenciji za novinare prikazan je rad institucija koje su učestvovale u IT KARAVANU. Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, kompanije Microsoft, organizacije Save the Children, Fondacije Tijana Jurić, psiholozi i edukatori govorili su o rezultatima i ishodu IT KARAVANA, kao i o gorućim problemima koji se javljaju kod mladih koji koriste internet.

U videu u nastavku pogledajte šta su učesnici konferencije rekli o ovom inrteraktivnom projektu i o pitanju bezbednosti dece u digitalnom svetu.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime