Prvi u nizu planiranih debatno-edukativnih događaja u 2018. u organizaciji programa „Kreativno mentorstvo” biće održan u subotu, 31. marta, od 18h u prostoru Galerije Artget Kulturnog centra Beograd.

Debatom „Između slobode i prekarnosti – Radnici i radnice u kulturi u potrazi za (ne)stalnim poslom” otvara se ciklus dešavanja na kojima će se uz pomoć sagovornika iz kreativnog i kulturnog sektora Srbije govoriti o problemima sa kojima se ovaj sektor danas suočava. Prva tema je transformacija načina i forme rada u kulturi.   

Klizno radno vreme, rad noću, vikendom; rad od kuće, iz hotela, sa aerodroma, iz parka; globalni honorari, globalna konkurencija; rad bez ugovora, s kratkim ugovorima, honorarni rad, projektni rad, rad preko interneta; česta promena poslodavaca, nestanak sindikata i stalno traganje za poslom; kontinuirano obrazovanje, dokvalifikacija, prekvalifikacija svi ovi fenomeni deo su novog globalnog postfordističkog sistema proizvodnje.

Iako se ova transformacija izvorno vezuje za bogate zemlje sveta i servisne industrije, takav sistem rada sada već obuhvata ceo svet i sve oblasti rada, uključujući i sve one koji rade u kreativnom i kulturnom sektoru u Srbiji.

Kako razumeti ove promene? Da li ove promene donose nove slobode ili nove oblike (fl)eksploatacije kulturnjacima? Ko od ovih promena profitira, a ko gubi? Koje lične i kolektivne strategije su moguće, a koje prisutne u baratanju sa ovom situacijom?

O ovim pitanjima razgovaraće Milena Dragićević Šešić, šefica Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, Marijana Cvetković, koosnivačica Stanice servisa za savremeni ples i Kondenz festivala, Marko Radenković, osnivač kreativnog haba Nova Iskra, i Olga Svoboda, direktorka kompanije GI group HR Solutions u Srbiji. Razgovor će voditi docent dr Goran Tomka, kulturolog.

Srbija – zemlja kreativnih ljudi

„Kreativno mentorstvo” podseća na reči predsednice Vlade Ane Brnabić da je Srbija „zemlja kreativnih ljudi” i da je to njena šansa.

Srbija je zemlja kreativnih ljudi i to što smo kreativni je naša šansa. Tu kreativnost treba podsticati i podstrekivati. Kreativna industrija je najbrže rastući sektor u zemlji u kojoj najveći broj zaposlenih ima od 25 do 44 godine. Država je konačno prepoznala taj sektor. On ima ključnu ulogu u formiranju novih generacija, kao i u razvoju turizma i rebrendiranju Srbije, ulogu u promociji naše zemlje kao kreatvine i inovativne destinacije, rekla je premijerka na otvaranju nedavno održane konferencije „Kreativna Srbija”.

Program „Kreativno mentorstvo” je prvi mentorski program u Srbiji koji se bavi ličnim i profesionalnim razvojem budućih lidera u oblasti kulture. Program promoviše mentorstvo kao način doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između ostvarenih profesionalaca, mentora i budućih stručnjaka, mentija.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime