Poslednja nedelja decembra u Kulturnom centru Rex biće ispunjena bogatim dnevnim i večernjim programima, kojima će se ovaj kulturni centar, nakon 23 godine, sa dobro poznate lokacije na Dorćolu, oprostiti od prijatelja, saradnika i publike.  

Od 24. do 30. decembra dnevni program (od 12 do 17h) biće organizovan u vidu neformalnog prelistavanja, preslušavanja, pregledanja materijala, arhiva, art-efakata projekata i događaja osmišljenih i realizovanih u ovom prostoru u proteklih 20 i više godina.

Večernji termini rezervisani su za neke od kultnih programa iz bogatog repertoara Kulturnog centra Rex.

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao kao inicijativa umetničke grupe Škart, sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, pod nazivom Novogodišnje selidbeno pesničenje, po poslednji put biće održano na ovoj logaciji u nedelju, 24. decembra, od 19h.

Dan kasnije, 25. decembra, od 21h odigraće se Fedra, ekskluzivno poslednji put u svom originalnom ambijentu.

Tokom poslednjeg koncertnog serijala Bez buke, koji će se održati na svojoj izvornoj lokaciji, u utorak, 26. decembra, od 20h u opuštenoj poluakustičnoj varijanti na sceni će se smenjivati neki od izvođača koji su obeležili protekle sezone Rexovog muzičkog programa: Ana Avramom, Ana Ćurčin, Ilija Ludvig i Kralj Čačka.

U okviru Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring, u sredu, 27. decembra, od 20h nastupiće Jelena Popržan, kojoj će ovo biti prvi solistički koncert u Beogradu, kao i velika nada lokalne alternativne scene The Cyclist Conspiracy. „Ove večeri ćemo se pokloniti jednom kultnom mestu u gradu koji volimo i koji nas nekad toliko nervira, zatim svim ljudima koji su, radeći i volontirjući u Rexu, omogućili da godinama dišemo jedan drugačiji vazduh”, poručuju tvorci Ring Ringa.

U četvrtak 28. decembra, u 18h biće održana diskusija Govornog programa KC Rex, pod nazivom Umetniči rad u ideološkim i političkim okolnostima. Učesnici razgovora su pozorišni reditelj i performer Uroš Jovanović, umetnica i aktivistkinja iz Grupe za konceptualnu politiku Branka Ćurčić i kustoskinja, teoretičarka i istoričarka umetnosti Jelena Vesić, a razgovor će moderiraće ga Tanja Marković i Nebojša Milikić.

U petak, 29. decembra, od 12 do 17h, Beograđani će imati priliku da nakon mnogo godina još jednom pogledaju delove najznačajnijih, najpopularnijih i najposećenijih Rexovih izložbi: Art vrt, Komšije, Beograđani, VlasTITO iskustvo. Postavku će pratiti neformalni razgovori nekadašnjih i sadašnjih saradnika s publikom o kulturnom i socijalnom životu Beograda.

U okviru čuvenog Ženskog dana, radionica Smeh joga, koju vodi Nataša Lukuć, održaće se u subotu, 30. decembra, od 15 do 18h, dok će filmski festival Slobodna Zona istog dana imati priliku i da se simbolično oprosti od prostora koji mu je matična kuća i u kome je nastao pre 13 godina. Od 19:30h biće prikazan dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja, koji prati prvi rok događaj u poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta – koncert eks-Ju grupe Laibach u Severnoj Koreji.

Više informacija o programu Javno pakovanje dostupno je ovde.

Svi programi su besplatni izuzev Pesničenja, za koje će karta koštati 100 dinara, i predstave Fedra, za koju će se ulaz naplaćivati 400 dinara. Za koncerte Bez buke i Ring Ring potrebno je preuzeti besplatne karte svakog radnog dana od 10 do 17h, kao i na dan koncerata do 20h.  

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime