O tome kada je pravo vreme da mališani počnu da se bave sportom razgovarali smo sa prof. dr Dušanom Mitićem.

Sportske aktivnosti tokom odrastanja utiču veoma pozitivno na decu. Osim toga što doprinose pravilnom rastu i razvoju motoričkih sposobnosti i veština, kod dece razvijaju socijalizaciju, odgovorno ponašanje, samostalnost i disciplinu.

S obzirom na to da se deca sve manje bave nekom fizičkom aktivnošću, a sve više vremena provode za računarom, roditelji treba da nađu način da motivišu svoje mališane da se bave sportom. Deca rade sve ono što vide od vršnjaka, pa tako grupa roditelja može da upiše svoju decu da zajedno idu na sport, jer će tako deca motivisati jedni druge. Takođe, mediji imaju veliki uticaj, jer kod dece formiraju sliku vrednosti i ispravnih postupaka. Ako su već kod kuće, deci treba puštati sportske kanale i afirmativno govoriti o sportu.

Kada je pravo vreme da deca počnu da se bave sportom? Kakve aktivnosti se preporučuju za najmlađi uzrast? Zbog čega nije dobro za decu da prerano počnu sa profesionalnim sportom? Poslušajte savete prof. dr Dušana Mitića, šefa Odseka za rekreaciju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime