Da li ste ikad bili u takvoj situaciji, da ste u jednom trenutku seli i zapitali se zašto niste prvo dobro razmislili pre nego što ste doneli određenu odluku i izbegli haos u kome ste sada zaglavljeni?

Verovatno jeste, zato što se polovina poteškoća sa kojima se susrećemo u našim životima stvara zbog besmislenih odluka koje donosimo, a koje su odraz naše produktivnosti. Od toga gde i kada jedemo pa do toga koju karijeru želimo da započnemo – svaki mali aspekat vašeg života zavisi od pametnih odluka i proračuna. 

Uvek izračunajte potencijalni gubitak i dobitak pre nego što donesete odluke

Proračun “gubitka i dobitka” je jedan od najpametnijih načina na koji vodeći poslovni eksperti i brendovi strateški određuju i predviđaju ishode poslovnih poteza. Naravno, svi mi pokušavamo da razmislimo dobro o svemu pre nego što dođemo do zaključka vezanog za poslovnu odluku, ali što je veći uticaj neke odluke, veći je i rizik.

Da bismo smanjili rizik i kako bi se uverili da je poduhvat uspešan, morate da obavite proračun dobitka i gubitka. Trebalo bi da ovaj proces bude deo svakodnevnog života. Pre nego što napravite bilo kakvu značajnu odluku, analizirajte potencijalne koristi i gubitke koji bi mogli da nastanu nakon njenog donošenja.

Analiza dobitka i gubitka vam pomaže da planirate budućnost

Najlakši način da se izvrši pravilan proračun je da se proceni predvidiv trošak kao i očekivani priliv gotovine koji je moguće izračunati u odeđenom vremenskom periodu. Ovo može zvučati malo komplikovano, ali zapravo nije. Gotovo da je jednostavno kao i planiranje svih detaljnih faktora vezanih za budžet, tako da ne morate da se suočite sa većim rizicima. U suštini, analiza dobitka i gubitka smanjuje taj rizik.

To vam omogućava da se postavi jača podloga za vašu odluku. Takođe vam pomaže da predvidite promene do kojih će doći u vašem planu, kao i organizaciju nekih perifernih faktora. To je pametan način donošenja odluke; to je osvrt na vašu produktivnost.

Najveći izazov je sam proces koji ipak niije toliko lak i zahteva poprilično mnogo pripreme. Morate da razumete okruženje koje će takođe potencijalno biti poremećeno vašom odlukom. Zato je temeljna analiza preko potrebna, a morate razumeti i trendove i prirodu tržišta.

Predvidite potencijalne rizike i planirajte na osnovu njih

U svojoj najprostijoj formi, procena dobitka i gubitka je osnovna analiza onoga u koliko resursa ulažete i šta dobijate zauzvrat, nakon čega sledi izvlačenje središnjeg rezultata na osnovu analize oba.

Na primer, može se izračunati koliko student uči za ispit i koliko visoku ocenu će dobiti na papiru. Rezultat mora biti pozitivan, jer što je više učio, mora da je dobio bolji rezultat. Ako nije tako, neki periferni element mora da je uticao na ceo ishod.

U većem kontekstu, trebalo bi da se zapitate koliko novca ulažete u biznis i šta će biti vaš dobitak. Ovo treba da se analizira mnogo pre nego što je plan sproveden u delo. Drugim rečima, plan treba biti napravljen na osnovu ovog obračuna.

Osoba treba da bude na oprezu dok vrši procenu na ovaj način, jer čak i najmanji nepredviđeni faktor može sve promeniti. Ako ste ažurni, jasni i fokusirani to vam može pomoći u velikoj meri. Neophodno je biti apsolutno svestan svog plana i njegovog uticaja na krajnji rezultat.

Sve ovo čini proces donošenja odluka lakšim i jasnijim. Procena dobitka i gubitka može podjednako biti primenjena na manje i veće odluke. Takođe vam može pomoći da budete precizni u svom planiranju i procesu izvršavanja planova. Pokušajte da koristite ove alatke za uspešniji život!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime