Najjača žena na svetu, najdublji bazen na svetu, najveća težina podignuta očnim kapkom, najbolje paralelno parkiranje na svetu, najviši pas na svetu, najveća čokolada na svetu – ovo su samo neke od mnogih kategorija koje se mogu naći u Ginisovoj knjizi rekorda, koja još od 1955. ne prestaje da fascinira ljude širom sveta.

Izvor: www.guinnessworldrecords.com

Jednom prilikom posle lova, Hju Biver, direktor irske pivare Ginis, sa lovcima je poveo žučnu raspravu o tome koja ptica je najbrža od svih evropskih lovnih ptica – zlatni žalar ili jarebica. Svi su nagađali, ne znajući sa sigurnošću tačan odgovor.

Kada se iste večeri vratio u zamak Kaslbridž, gde je odseo, u biblioteci svog domaćina Hju je među knjigama potražio dokaz o tome da li je zlatni žalar najbrži ili nije.

Bilo mu je jasno da u pisanim dokumentima ne samo da neće pronaći odgovor na pitanje koje je njaga interesovalo već ni odgovore na brojna slična pitanja o kojima se svake večeri raspravlja u pabovima širom Velike Britanije i Irske. Došao je na ideju o knjizi koja bi razrešila sve sporove u vezi sa rekordima. Verovao je da bi takva knjiga bila izuzetno popularna.

Hju Biver, prva Ginisova knjiga rekorda, braća Ros i Noris Mekrajter, Noris Mekrajter Izvor: www.guinnessworldrecords.com

Obratio se londonskoj agenciji za utvrđivanje činjenica koju su vodili blizanci Noris i Ros Mekrajter, koji su rado prihvatili ovaj zadatak i započeli rad na prvom izdanju. Bilo je to 12. septembra 1951. godine. Pivara Ginis je objavila prvo izdanje četiri godine kasnije, 27. avgusta 1955. godine, na 198 strana. Knjiga je postala apsolutni hit i već pre Božića našla se na prvom mestu liste bestselera. Odlučeno je da se svako sledeće izdanje objavljuje pred ovaj praznik, a 17. novembar je proglašen Danom Ginisove knjige rekorda.

Ginisova knjiga rekorda je do danas ostala u samom vrhu najčitanijih knjiga na svetu, sa izuzetkom 1957. godine i 1959. godine, kada nisu štampana nova izdanja. Prevedena je na više od 20 jezika i izdaje se u više od 100 zemalja. Kategorije rekorda su se tokom godina menjale i dodavale. Danas je najviše usredsređena na takmičenja i rekorde ljudi, a u njoj se, takođe, mogu pronaći i najzanimljivije činjenice: od najvišeg čoveka na svetu do rekordera u broju pirsinga na telu.

Zanimljivi Ginisovi rekordi za 2018. godinu

Paulo Gabrijel da Silva Baros i Katjusia Lie Hošino Izvor: www.guinnessworldrecords.com

Ovo su neki od rekordera koji su se našlu u izdanju Ginisove knjige rekorda za 2018. godinu, što je 63. verzija ove knjige.

Najniži mladenci na svetu su Paulo Gabrijel da Silva Baros i Katjusia Lie Hošino iz Brazila, koji su zajedno visoki samo 181,41 cm.

Ajana Vilijams iz Teksasa ima najduže nokte na svetu – njihova ukupna dužina je neverovatnih 576,4 centimetra.

Mačak po imenu Signus iz američke države Mičigen može da se pohvali repom od čak 44,6 centimetara i postavio je svetski rekord za najduži rep domaće mačke.

Jou Điansija iz Kine ima najduže trepavice na svetu – čak 12,4 centimetra.

Za najstarijeg bodibildera na svetu proglašen je Džim Arington iz Kalifornije, koji ima 83 godine.

Rekorder među Ginisovim rekorderima

Ašrito Furman Izvor: Wikimedia

Njujorčanin Ašrito Furman je svoj život posvetio postizanju različitih rekorda za Ginisovu knjigu. Ima ih više od 600, uključujući i onaj za osobu koja drži najveći broj rekorda.

Prvi rekord je oborio 1979. godine, kada je napravio 27 hiljada jumping jack skokova (vežba skakanja s raširenim nogama i rukama).

Lista njegovih rekorda je toliko dugačka da ih je zaista teško nabrojati, a obarao ih je u čak 40 zemalja. Neki od rezultata kojima može da se pohvali su: balansiranje na pilates lopti (2 sata, 16 minuta i 2 sekunde), najviša planina na koju se popeo na štulama (2.864 metra, Maunt Baden-Pauel u Kaliforniji) i podvodna vožnja bicikla s najvećom pređenom udaljenosti (2,89 kilometara).

Srbi u Ginisovoj knjizi rekorda

Vesna Vulović

Stjuardesa JAT-a Vesna Vulović je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Dalibor Jablanović je najveći rekorder na Balkanu. Rekorde je obarao 26 puta u 11 kategorija, čime je uspeo da osigura to mesto. Neki od njegovih rekorda: za 30 sekundi je bacio kockicu na isti broj 29 puta vezanih očiju, a balansirao je i najviše kašičica na sebi – čak 79.

Branko Petrović je ronio na dah 11 minuta i 54 sekunde.

Milovan Milutinović iz Užica, poznatiji kao Užički Supermen, otpešačio je od Užica do Londona i pred Ginisovom komisijom uspeo da sa teretom od 45 kilograma istrči 100 metara za samo 25,19 sekundi. Njegov put do Londona je trajao 62 dana i smršao je 12 kilograma.

Jovica Spajić je za 24 sata uradio 30.000 trbušnjaka bez predaha.

Ervin Katona

Ervin Katona iz Subotice, najjači čovek u Srbiji, drži svetski rekord u disciplini Viking Press, potisak 155 kilograma, 18 ponavljanja. Rekorder je i u prevrtanju džinovske gume na 20 metara i drži rekord od 1,02 minute u disciplini Rampa, koja podrazumava podizanje dva automobila po 1.000 kilograma i njihovo držanje pod nagibom od 15 stepeni.

Desimir Desko Stojković, majstor nunčaka, ostavio je Ginisov rekord 2013. godine, kada je nunčakama u metu na džaku pogodio tačno 234 puta za minut.

Najduži umetak za kosu u vidu pletenice, dug čak 820 metara i težak 70 kilograma, napravio je Nikola Kulezić, frizer iz Šapca.

Na Kobasicijadi u Turiji napravljena je kobasica duga 2.029 metara i teška 2,3 tone.

Kuvar Zoltan Gali drži rekord za najveću količinu sarmi, čak 10.374 , koje su bile teške 1,4 tone.

Slaviša Pajkić iz Požarevca, poznatiji kao Biba Struja, čovek je čiji je organizam otporan na struju. On ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju. Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine – kada je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine zagrejao je vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime