Još od davnih dana ljudima su padale neobične ideje na pamet, pa su tako počeli da maštaju i o istraživanju morskih dubina i osmišljavaju načine kako to da ostvare. Super nauka otkriva ko je otac moderne podmornice.

Na samom početku, većina ideja o podvodnom vozilu nije odlazila dalje od crteža. Još je Leonardo da Vinči imao nacrte podmornica, ali ništa se konkretno nije konstruisalo. Bilo je nekih pokušaja, ali su ti prototipovi bili napravljeni od kože i drveta, nisu mogli da se pomeraju, a ni ostajanje pod vodom nije bilo baš uspešno.

Prva podmornica – Argonaut

U vreme Građanskog rata u Americi, snage Konfederacije napravile su podmornicu koja je uspešno potopila neprijateljski brod, ali je tom prilikom i sama uništena. Tako da se može reći da akcija i nije bila baš najuspešnija.

Zatim se praktično ništa nije dešavalo do 1898. godine, kada je u vodu porinut Argonaut – prva podmornica koja je uspešno odradila sve što se od nje očekivalo. Pronalazač ove mašine bio je Sajmon Lejk. Svi su mu čestitali, ali pravi trijumf je došao u obliku pisma pisca Žila Verna, čoveka neverovatne mašte koji je u svom poznatom romanu „20 hiljada milja pod morem” opisao sada već čuveni Nautilus. U čemu su sličnosti između ove dve legendarne podmornice saznajte u Super nauci!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime