Studiranje može biti težak period u životu. To je period kada ulazite u svet odraslih i pripremate sebe da vodite život koji je nezavisan, jedinstven i pun izazova.

Sve ovo može biti jako stresno i vrlo zahtevno. Međutim, ne mora sve biti samo crno ili belo. Postoje i neke nijanse između, pogotovo zato što nas svi ovi izazovi čine jačim.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ostanete psihički stabilni, naročito za vreme stresa i preokreta koje donosi život. Hajde da vidimo šta sve može da se uradi kako bi osećali da imamo veću kontrolu.

1. Ostanite organizovani

Organizujte svoje knjige u odnosu na dane koji vam trebaju. Nećete imati predavanja svaki dan; možda ćete imati neko predavanje u ponedeljak, sredu, ili samo u utorak. Ako vam ne treba knjiga za taj dan, ostavite je kod kuće i nemojte dodavati bespotreban teret sebi.

2. Jedite redovno

Ne preskačite obroke. Neki studenti ne mogu da nađu vreme da jedu, drugi preskoče obrok iz nepoznatih razloga. Ali, ovo ne bi trebalo da radite. Potrebna vam je energija da biste ostali fokusirani i radili svoj posao kako treba, zato je bitno da uvek nešto pojedete.

3. Nemojte ostajati budni do kasno

Potreban vam je san kako biste funkcionisali. Posle nekoliko dana nespavanja, bićete manje pažljivi i više rastrojeni za vreme predavanja. Možda ćete imati manje fizičke energije i probleme sa varenjem. Nemojte iscrpljivati sebe! Idite na spavanje kako biste se probudili osveženi i spremni za novo jutro.

4. Tuširanje kao terapija

Studentima je zbog obaveza nekad toliko uskraćen san i jelo da nemaju čak ni vremena za tuširanje. Gledajte da pronađete bar malo vremena kako bi vam telo bilo čisto. Što bolju higijenu imate, to će biti bolji performans vašeg tela i uma.

Topao tuš može pomoći u oslobađanju oksitocina, hormona koji je zaslužan za to da se osećamo dobro.

5. Nije sve u predavanjima

Predavanja su medijum kroz koji učimo. Imate priliku da učite taj materijal i sami. Ako niste raspoloženi, možete pogledati literaturu koju je profesor objavio ili prosledio na internetu, u grupi za učenje tog predmeta, ili slično.

Ne bojte se. Postoje i drugi bitni događaji i problemi u životu, pa ako se baš desi da vas nešto spreči da se adekvatno pripremite za neki ispit, to nije kraj sveta. Možda ćete, ako budete imali sreće i pored toga položiti ispit. Ali, u suštini je sasvim normalno da studenti preskoče pokoje predavanje.

Međutim, nemojte to praktikovati često, jer ipak je mnogo bitno da shvatite suštinu materijala sa predavanja. Nemojte da vam ovo preraste u naviku, pošto u tom slučaju možete potpuno prestati da dolazite na predavanja, a to nikad nije dobra stvar. Ipak, vaše školovanje verovatno plaćate, tako da nemojte traćiti svoj novac i vreme.

6. Budite ponosni na svoja dostignuća

Koja god da ste godina, budite ponosni na svoj rad. Nekad možda ne dobijamo najvišu ocenu koju smo očekivali; nekad to čak nije ni devetka, ni osmica. Možda dobijete sedam ili osam, ali znajte da je to ipak fakultet, koji nije uvek lak.

Teško je dobiti ocene veće od osmice – na fakultetu, osmica je prosečna ocena, što znači da radite vaš posao kako treba. Ako nađete sebe kako zabušavate na predavanjima, uvek imate mogućnost da odustanete, ili ipak živnete i potrudite se kako biste povećali svoju ocenu.

Vaša ocena je vaša, što znači da vam je na raspolaganju svaki put kada želite da vidite gde ste i na koji način možete da napredujete.

7. Eliminišite stres

Stres može biti ogroman. U suštini, svi ljudi osećaju stres u raznim situacijama, a mogu čak postati i anksiozni zbog najmanjih sitnica. Međutim, stres nikako nije dobar, jer između ostalog smanjuje našu produktivnost. Zato se vremenom treba učiti kako da kontrolišemo stres na adekvatan način, a pravo vreme za to je upravo u toku studiranja.

Zato, kroz kakav god stres da prolazite, udahnite duboko, pustite da se situacija slegne i dajte sve od sebe na fakultetu i generalno u životu.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime