Ako imate problem sa spavanjem, uopšte niste usamljeni u tome. Mnogi ljudi imaju problema sa snom i pate od nesanice. Zašto se to dešava i kako zaspati bez problema?

Prvi korak ka kvalitetnom snu je poštovanje redovnog dnevnog ciklusa odlaska u krevet. To znači da treba da legnete u isto vreme svake večeri i da se budite u isto vreme svakog jutra. Buđenje u isto vreme je veoma važno jer je direktno povezano sa vremenom za spavanje. Razlog je tendencija vašeg tela da bude sinhronizovano sa ciklusom obdanice i noći.

Pomoć pri spavanju dobijamo i od hormona. Oni usporavaju rad srca, smanjuju krvni pritisak i jednostavno vas opuštaju kako biste se lepo uspavali. Glavnu ulogu u ovom procesu ima hormon melatonin, koji se reguliše našom izloženšću svetlosti. Ako hoćete da dobro spavate, ugasite kompjutere, televizore i mobilne telefone kad legnete. Svetlost koju emituju elektronski uređaji zbunjuje telo, pa ono nije svesno da je vreme za spavanje. Naučnici preporučuju da bar sat vremena pre spavanja ne koristite nikakve elektronske svetleće uređaje.

Neprijatelji sna

Pored svetlosti, još jedan neprijatelj sna je kofein. Iako mislite da kafa deluje samo sat vremena i da neće uticati na san, istraživanja su pokazala da konzumiranje kofeina i do 12 sati pre spavanja može da uzrokuje nesanicu.

Čak i kad mislite o spavanju, to može da vam pokvari san. Ako se brinete da se nećete naspavati, to može uticati na nedostatak sna, jer ste pod stresom. A potrebno je upravo obrnuto, opustiti se.

Emisija Super nauka posvetila je jednu svoju epizodu upravo nesanici. Ne propustite priliku da je pogledate i otkrijte kako da se izborite sa nedostatkom sna.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime