Ako vas boli glava ili stomak, popićete lek. Ali, da li ste se ikada zapitali kako se divlje životinje leče? Neke od njih su naučile kako same sebe da izleče  kako to rade otkrijte u novoj epizodi Super nauke.

Ptice imaju problema sa parazitima. A za njih je vrlo važno da budu čiste, jer ako imaju gomilu parazita po perju, ne mogu da lete. Pa tako, mnogo njih, oko 250 vrsta, radi nešto što se naziva mravljenje. Popnu se na mravinjak i puste da ih mravi potpuno preplave. Mravi puštaju mravlju kiselinu, čime ih čiste od grinja i drugih parazita. Čak im smiruje kožu koja je iziritirana opadanjem perja. To im toliko prija da neke ptice pokupe pun kljun mrava, zdrobe ih i utrljaju ih po sebi. I dok povremeno mravljenje može da prija, neke ptice baš uživaju u tome. Toliko da naučnici misle da neke ptice mogu postati zavisne od mravljenja – one potpuno zapostave druge aspekte života i samo sede na mravinjaku po ceo dan.

Beloglavi kapucini, majmuni koji žive na području Južne Amerike, otkrili su isceljujuće moći otrovne stonoge, a jaguari iz amazonskih prašuma pročišćavaju organizam biljkom koja se zove ajahuaska. U novoj epizode emisije Super nauka možete otkriti kako se ove životinje leče. Ne propustite priliku da saznate!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime