Kada pomislimo na životinje koje mogu da menjaju boju, svakako nam prvo na pamet padnu kameleoni. Međutim, da li ste znali da i pojedini oktopodi, sipe i insekti, pa čak i neke ptice i sisari, imaju ovu sposobnost?

Menjanje boje je relativno neuobičajena pojava među životinjama, ali za one koje to mogu da urade ovo je izuzetno korisna adaptacija. Stopiti se sa lišćem, koralom ili snežnim smetom izuzetno je korisno ako pokušavate da se sakrijete od predatora, ali i od potencijalnog plena.

Menjanje boje je korisno i kada pokušavaju da stave do znanja drugim životinjama kako se trenutno osećaju – da li su besne ili su možda raspoložene za parenje.

Ponekad je ovaj proces spor i potrebno je da prođe nekoliko godišnjih doba da bi došlo do promene, dok neke životinje mogu da promene boju u trenutku.

Ko menja boju mesecima, a ko to može da uradi za tren? Kako to tačno životinje menjaju boju svog krzna, perja ili kože i zbog čega sve to rade otkrijte u specijalnoj epizodi emisije Super nauka koju vodi glumac Milan Kalinić.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime