Kineski tehnološki div Tencent dostigao je tržišnu vrednost od 531 milijardu dolara, čime je nadmašio globalno popularni Facebook.

Kineska kompanija čije poslovanje, između ostalog, obuhvata društvene mreže i video-igre postala je jedna od pet najvrednijih kompanija na globalnom nivou.

Nadmašila je svetski popularan Facebook, ali i Alibabu i tako postala prva kineska tehnološka kompanija koja je zabeležila vrednost od preko 500 milijardi dolara.

Tencent se sada nalazi malo ispod Amazonove vrednosti od 542,7 milijardi dolara, međutim, i dalje je značajno ispod vodećeg Applea, čija vrednost iznosi 873 milijarde dolara.

Tencent sve uspešniji

Kompanija Tencent nije toliko poznata izvan Kine, ali je na domaćem tržištu najprepoznatljivija po aplikaciji za besplatne pozive i slanje multimedijalnog sadržaja WeChat, koja ima blizu milijardu korisnika, a takođe beleži značajan rast i kao platforma za plaćanje.

Akcije kompanije na berzi u Hongkongu ove godine su udvostručile svoju vrednost, a zarade od njih redovno nadmašuju očekivanja. Takođe, Tencent je vlasnik značajnog udela u Snapchatu, a uložio je i velika sredstva u indijsku platformu za usluge prevoza Ola. Predsednik uprave kineskog Tencenta Martin Lau je izjavio da će ulaganjem u Olu njegova kompanija postati deo brzorastućeg sektora usluga naručivanja prevoza u Indiji.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime