Malo je onih koji su posetili Beograd i Skadarliju, a da nisu otišli u „Tri šešira”. Priču o ovom kultnom mestu ispričao je Miroslav Stefanović u knjizi KodTri šešira”.

Duh boemske četvrti Skadarlije nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svoju inspiraciju u skadarlijskim kafanama pronalazili su Đura Jakšić, Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Nadežda Petrović, Branislav Nušić, Žanka Stokić, Aleksa Šantić, Bora Stanković, Stevan Sremac, Toma Zdravković i mnogi drugi umetnici i boemi.

Gosti ovog restorana bili su i kraljica Elizabeta, kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, Margaret Tačer, Vili Brant, Džordž Buš stariji, Alberto Moravija, Elizabet Tejlor, Đina Lolobriđida, Tina Tarner i Bert Lankaster.

Čuvena skadarlijska kafana „Tri šešira” svoju priču započela je 1864. godine, kada je otvorena, a sadašnje ime dobila je 1872. godine. Novinar Miroslav Stefanović preneo je deo istorije ove kultne kafane u knjizi Kod „Tri šešira”, koja se ovih dana pojavila na srpskom i engleskom jeziku.

Skadarlija nekad i sad

Kod „Tri šešira” je priča o ovoj kafani, Skadarliji i Beogradu nekad i sad. Brojne istorijske i kulturne činjenice stale su na 304 strane knjige koja predstavlja svojevrsni vremeplov. Pisanje ove knjige za Miroslava Stefanovića predstavljalo je pravi izazov.

O knjizi su, pored autora, govorili i Aleksandar Milinković, direktor UPD Stari grad, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, književnik Milomir Kragović, a odlomke iz knjige čitala je glumica Ljiljana Jakšić.

Ekipa emisije COOLtura bila je na promociji i od autora kjnige i gostiju čula brojne priče o legendarnoj boemskoj četvrti.

Važne godine u istoriji Skadarlije

  1. Skadarlija je dobila sadašnje ime
  2. Umro je čuveni pesnik i boem Đura Jakšić
  3. U kafani „Tri šešira” proslavljeno pojavljivanje prvog broja Politike
  4. Skadarlija postaje deo opštine Stari grad
  5. Josip Broz Tito otvorio novi deo kafane, poznatiji kao donja sala

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime