Sigurno vam se barem jednom desilo da uhvatite nekog kako preko vašeg ramena gleda šta radite na mobilnom telefonu. Eksperti iz Gugla razvili su alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji može da otkrije takve radoznale poglede.

Softver nazvan E-screen Protector je trenutno u fazi istraživanja, a iza ovog projekta stoje istraživači Hi Džung Rju i Florijan Šrof. Ovaj softver funkckoniše vrlo jednostavno: koristi prednju kameru vašeg pametnog telefona u kombinaciji s algoritmima prepoznavanja lica i praćenja pokreta očiju kako bi otkrio koje sve osobe gledaju u vaš ekran.

U videu u nastavku možete videti da ovaj softver reaguje skoro trenutno na bilo kakvu sumnjivu aktivnost, i to prebacujući sa trenutnog sadržaja ekrana na prednju kameru i označavajući krivca crvenim kvadratom i znakom u duginim bojama.

Istraživači napominju da E-screen Protector funkcioniše pri bilo kakvom osvetljenju i da reaguje u roku od dve milisekunde brzinom koja omogućava da čak i samo usputni pogled bude zabeležen.

Izvor: YouTube kanal Hee Jung Ryu

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime