U subotu, 16. decembra, od 18 do 20 časova u Kulturnom centru Reks biće održano javno vođenje kroz kros-medija izložbu učeničkih radova nastalih kao rezultat turneje Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior.

Oko 500 srednjoškolaca iz deset mesta u Srbiji je tokom novembra imalo priliku da u okviru Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior gleda angažovane filmove i učestvuje u radionicama medijske pismenosti, gde su pod stručnim vođstvom koautora programa bili ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u medijskoj formi po sopstvenom izboru.

Srednjoškolski radovi u formi videa, foto-stripa, fotografije i pesme, nastali nakon turneje ovog jedinstvenog školskog bioskopa, biće predstavljeni u konceptu kros-medija izložbe kroz koju će posetioce zajedno sa autorima radova sprovesti koautori programa dr Aleksandar Vajzner i Vesna Štrbić.

Izložbu čine najzanimljiviji radovi, a za posetioce izložbe biće organizovani moderirani razgovori sa autorima ispred svakog od radova izloženih u formi pesme, fotografije i foto-stripa, dok će video-radovi biti predstavljeni u konceptu bioskopa sa razgovorima nakon svake projekcije.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior

Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior namenjen je srednjoškolcima i iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji. Na svojoj ovogodišnjoj turneji, Putujući bioskop je posetio Trgovište, Batočinu, Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju i obuhvatio jedanaest različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola. Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanje za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior sa kros-medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime