Od 3. do 12. decembra Srbija će imati predstavnike na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, svetskom takmičenju iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina.

Srbiju će na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji od 3. do 12. decembra predstavljati Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ „Nikolaj Velimirović” iz Šapca, Petar Damjanović iz OŠ „Nada Matić” iz Užica i Jovan Marković iz Valjevske gimnazije.

Međunarodna juniorska naučna olimpijada je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina. Takmičenje se odvija u tri etape: testovi, teorija i eksperiment.

Učenici se za olimpijadu biraju kroz sistem takmičenja osnovaca, preko školskog, opštinskog, okružnog i državnog takmičenja, Srpske fizičke olimpijade i Izbornog takmičenja. Izborno takmičenje i Juniorska olimpijada se odvijaju u vreme kada su učenici upisali srednju školu. Najveći deo takmičenja učenike spremaju njihovi nastavnici u osnovnoj školi, a pre završnog, Izbornog takmičenja, učenici se pripremaju na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Holandiji je 13. po redu. Od 2004. do danas Srbija je osvojila jednu zlatnu medalju i više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja.

Odlazak olimpijaca na Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime