Kroz novi umetnički izraz, 4D projekcijom i mapiranjem, predstavljeni su vladari iz loze Nemanjića i važni događaji srednjovekovne istorije.

Multimedijalni spektakl „Nemanjići” predstavlja do sada neviđen prikaz važne istorijske epohe i loze koja je narodu podarila devetnaest svetaca i ostavila dubok trag u srpskoj istoriji.

Ova projekcija upriličena je na fasadi Starog dvora u Beogradu. Trinaestominutni prikaz loze Nemanjića priređen je kroz novi umetnički izraz povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralјa, Stefana Nemanjića Prvovenčanog.

Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i tokom vladavine podigli veliki broj crkava i manastira, od kojih mnogi i danas plene svojom lepotom i predstavlјaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine. Neki od njih uvršćeni su i na Uneskovu listu svetske baštine. U izradi projekta učestvovali su brojni autori, a projekcija je zadivila sve prisutne.

Projekat su podržali Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Srpska pravoslavna crkva.

Pogledajte kako je bilo na projekciji i šta su ovim povodom za emisiju COOLtura izjavili Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, i Nikola Simić iz kompanije za digitalnu umetnost OHillusions.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime