Na današnji dan, 27. februara 1905. godine, reorganizacijom Velike škole osnovana je prva univerzitetska ustanova u Srbiji – Beogradski univerzitet.

Univerzitet u Beogradu je najstarija i najveća institucija visokog obrazovanja u Srbiji. Čini ga 31 fakultet, 11 naučno-istraživačkih instituta, 13 centara i Univerzitetska biblioteka. Od osnivanja Univerzitet je obrazovao više od 346.000 diplomiranih stručnjaka različitih profila – oko 22.700 magistara, oko 28.000 specijalista i preko 13.200 doktora nauka.

Razvoj Univerziteta može se pratiti od 1808. godine, kada je Dositej Obradović osnovao Veliku školu. U Kragujevcu je 1838. osnovan Licej, koji je 1863. zakonom transformisan u Veliku školu. Univerzitet u Beogradu formalno je osnovan 27. februara 1905. godine, čime je dobio autonomiju.

Sav nastavni kadar Velike škole tada je raspušten i izbor novog nastavnog kadra poveren je osmorici najvećih stručnjaka, koji su bili i prvih osam redovnih profesora Beogradskog univerziteta: Jovan Žujović, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Andra Stevanović, Dragoljub Pavlović, Milić Radovanović i Ljubomir Jovanović.

Sima Lozanić je izabran za prvog rektora Beogradskog univerziteta. Univerzitet je smešten je u Kapetan Mišino zdanje, gde se danas nalazi Rektorat Univerziteta. U njegovom sastavu tada su bila tri fakulteta: Filozofski, Pravni i Tehnički. Imao je značajnu reputaciju ne samo u Srbiji nego i u Evropi, a njegovi profesori su se školovali na najuglednijim univerzitetima u inostranstvu. Predstavljao je centar naučnog, obrazovnog i kulturnog života, kao i centar otpora svakom totalitarizmu.

Univerzitet je prekinuo rad 1941. za vreme nemačke okupacije, a nakon oslobođenja 1945. godine nova vlast ga je obnovila.

Iz Beogradskog univerziteta nastali su Univerzitet u Skoplju (1949), Univerzitet u Novom Sadu (1960), Univerzitet u Nišu (1965), Univerzitet u Prištini (1970), Univerzitet u Podgorici (1974) i Univerzitet u Kragujevcu (1976).

Univerzitet u Beogradu danas

Na Beogradskom univerzitetu se danas školuje preko 85.000 studenata, na oko 150 programa osnovnih studija, kao i više od 1.700 postdiplomaca. Fakulteti Univerziteta u Beogradu su podeljeni u četiri organizacione grupacije fakulteta: društveno-humanističkih nauka, medicinskih nauka, prirodno-matematičkih nauka i tehničko-tehnoloških nauka. Akademski program studiranja je organizovan na četiri nivoa: osnovne akademske studije, master, specijalističke i doktorske studije, a studijski programi su usaglašeni sa principima Bolonjske deklaracije.

Rektor Beogradskog univerziteta je Vladimir Bumbaširević. Na prestižnoj Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu 2017. godine našao se između 201. i 300. mesta. Lista je neformalna, ali stvar je prestiža naći se na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Dan Univerziteta u Beogradu se obeležava 13. septembra, u znak sećanja na početak nastave na nekadašnjoj Visokoj školi u Beogradu.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime