Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije dodeljena je francuskom filmu Vale (Wallay), reditelja Bernija Goldblata. Odluku o pobedniku udruženim snagama doneli su mladi uzrasta od 12 do 14 godina iz 36 evropskih država, koji su tokom celog dana gledali nominovane filmove i glasali za svoje favorite.

Srbiju je na ovoj prestižnoj filmskoj manifestaciji predstavljao mladi žiri iz nekoliko niških osnovnih škola i organizacija, koji je 44 poena dodelio filmu Devojčica u letu (Girl in Flight), 37 poena filmu Vale (Wallay) i 19 bodova filmu Revolucija drvenog konjića (Hobbyhorse Revolution).

Najveću pažnju tinejdžera u Nišu izazvalo je debitantsko ostvarenje rediteljke Sandre Venuči o tinejdžerki koja beži od kuće i u romskom kampu upoznaje devojčicu sa kojom ostvaruje neraskidivo prijateljstvo, dok  pobednički, zvanično najbolji film za mlade na nivou cele Evrope prati odrastanje tinejdžera iz Francuske koji odlazi da leto provede sa stricem koji živi u jednom malom selu u Burkini Faso.

U pauzama između projekcija, žiri u Nišu, uz moderatore Dušana Čavića i Dušana Šaponju, aktivno je učestvovao u zanimljivim diskusijama, a vrhunac događaja bila je ceremonija u okviru koje su mladi prezenteri Jana Đorđević (OŠ „Branko Miljković”), Nikola Mihajlovski (OŠ „Car Konstantin”) i Veljko Stanojković (OŠ „Car Konstantin”) organizatorima u Erfurtu putem video-poruke saopštili rezultate glasanja niškog omladinskog žirija.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2018. u Srbiji je realizovan uz pokroviteljstvo Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junior, a uz podršku loklanih organzatora Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš.

Atmosferu sa celog događaja u Nišu možete pogledati putem sledećeg linka.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime