Postoji toliko mnogo lepih vrsta ptica na našoj planeti da bi nam bila potrebna čitava večnost da ih sve navedemo. U ovom članku izdvojili smo neke od naših favorita. Bilo da su specifične po svojoj boji, kamuflaži ili po načinu na koji privlače partnera, svaka od ovih ptica ima sebi svojstvene karakteristike.

1. Kvecal

Kvecal je ptica prelepih boja iz familije trogona. Može se pronaći u šumama i šumarcima, a nalazi se u velikim brojevima u vlažnijim visoravnima. Svih pet vrsta roda Pharomachrus mogu se naći samo u neotropskim regionima, dok se jedinstvena vrsta euptilotis može naći u Meksiku i Južnoj Americi.

Ove ptice su prilično velike i mogu porasti i preko 33 centimetra. Kvecali se hrane voćem, bobicama, insektima i malim žabama. Mogu biti teško uočljivi u svojim šumskim staništima, čak i sa svojim jarko obojenim perjem. Njihove noge su jedinstvene jer imaju dva prsta okrenuta prema napred i dva prema nazad koji pomažu ovoj ptici da se popenje visoko na drveće.  

2. Mandarinska patka

Mandarinka je vrsta patke poreklom iz Kine i Japana. Ona je jedan od samo dva pripadnika roda aix, od kojih je drugi severnoamerička patka karolinka.

I mužjaci i ženke imaju ćube, ali ćuba je izraženija kod mužjaka. Mužjak se olinja nakon sezone parenja i za vreme ovog perioda, on izgleda slično kao ženka, ali može se razlikovati od nje po svom jarko žutom/narandžastom kljunu.

3. Zeleni tanadžer

Još jedna neotropska ptica, zeleni tanadžer (lat. Tangara seledon),  najrasprostranjenija je u donjoj tropskoj zoni. Ishrana ovih ptica uključuje mešavinu voća i insekata kao što su mravi i gusenice.

Ova upečatljiva ptica uglavnom se druži sa pojedincima svoje vrste. Obično se nalazi u porodičnim grupama i većim jatima od 6 do 12 ptica, ponekad i do 20. Jato se može posmatrati kao jato jedne vrste ili je mešano sa drugim tanadžerima.

4. Plava šojka

Plava šojka je poreklom iz istočnih i centralnih Sjedinjenih Američkih Država, a takođe se može naći i u Njufaundlendu i Kanadi.

Ova ptica veselih boja hrani se orasima i semenkama kao što su žirevi, meko voće, insekti i ponekad malo povrće. Ponekad može biti viđena kako hvata insekte u letu.

Majka leži na jajima malih šojki osam do dvanaest dana nakon što ih izlegne, a mladunci mogu ostati sa svojim roditeljima i do dva meseca.

5. Viktorijin krunasti golub

Ova neverovatno lepa ptica je dobila ime po britanskoj kraljici Viktoriji. Viktorijin krunasti golub je poreklom iz nizinskih i močvarnih šuma severne Nove Gvineje. Obično živi u oblastima koja su ranije bila aluvijalne ravnice i sago šume.

Viktorijinog krunastog goluba je sada neuobičajeno videti u ljudskim područjima usled mnogo lova na njihovo perje i meso. Ovu pticu je lako pripitomiti i zato je ona lak plen za lovce. Zbog toga je proglašena za vrstu blizu ugroženosti na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta.

6. Nikobarski golub

Nikobarski golub je jedna od najvećih vrsta golubova. Mogu se pronaći na malim ostrvima i u primorskim oblastima od Andamanskih i Nikobarskih ostrva, Indije, duž Malajskog arhipelaga, pa do Solomona i Palau.

Ove ptice se hrane različitim semenkama, voćem i malim beskičmenjacima i imaju veoma mišićav želudac koji im omogućava da jedu veoma oštre orašaste plodove.

Oksfordski univerzitet je otkrio da je nikobarski golub najbliži živi rođak ptice dodo.

7. Rajske ptice

Male rajske ptice (lat. Paradisaea minor) poreklom su iz šuma Nove Gvineje i obližnjih ostrva Misol i Japen. One su svaštojedi, a ishrana im se uglavnom sastoji od voća, inekata i puževa.

Ova ptica spada u vrste sa manjim rizikom od istrebljenja, ali njeno stanište – tropske kišne šume Papue Nove Gvineje i Irijan Džaje – sve su ugroženije i brzo nestaju.

8. Euplectes progne (dugorepa udovica)

Ova divna vrsta nalazi se u Angoli (Bocvana), Demokratskoj republici Kongo, Keniji, Lesoto, Južnoj Africi, Svazilendu, Zambiji i južnom Zairu. Žive u močvarnim travnjacima, u jatima koji se sastoje od jednog ili dva mužjaka i velikog broja ženki.

Ishrana dugorepe udovice uglavnom se sastoji od semenki i insekata. Najčešće se hrane u jatima na zemlji, iako nekad mogu biti viđene kako hvataju insekte u letu.

9. Crvenokresti turako

Crvenokresti turako poreklom je iz zapadne Angole. Najčešće se može naći u šumama, savanama i travnjacima sa drvećem i žbunjem.

Turakoi se najčešće hrane voćem, bobicama, smokvama, lišćem, semenkama, termitima i velikim puževima.

10. Zlatni fazan

Zlatni fazani su poreklom iz šuma u planinskim područjima zapadne Kine, ali su divlje populacije nastanile mnoge druge zemlje zbog svoje popularnosti. Hrane se žitaricama, lišćem i beskičmenjacima, a noću se nastanjuju u drveću.

Zlatni fazani su vrlo nespretni letači, tako da pre vole da trče i provode većinu vremena na zemlji. Ako se uplaše, mogu da pohitaju velikom brzinom, pri čemu se može čuti prepoznatljiv zvuk njihovih krila.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime