Kada se pojavila prva Barbi lutka 1959. godine, koštala je u proseku 3 dolara. Danas, cena nekih Barbika se kreće od 10 do neverovatnih 5800 dolara.

U nastavku saznajte koje su to najskuplje Barbike današnjice.

Tottaly Hair Babie

Prvi put, ova Barbika pojavila se 1992. godine, a ono po čemu je bila posebna jeste predugačka, plava kosa. Tada, ova dugokosa Barbika prodata je u 20 miliona primeraka, a i dalje je veoma popularna. Danas, ona košta oko 50 dolara.

Vintidž Barbika

Tokom šezdesetih godina, Barbika je pratila tadašnju modu. Tako je klasična “American Girl” Barbika, kratke plave “bob” frizure, sa ozbiljnim izrazom lica, u rozom kombinezonu i sakou bila najpopularnija. Danas, njena početna cena na aukciji iznosi 400 dolara, a ukoliko je neotpakovana, može koštati i do 3000 dolara.

“Christie” Barbika

Ova barbika prvi put se našla u prodaji 1968. godine i od tada, afro-američke lutke postale su deo Barbi porodice. Christie iz 1976. košta 875 dolara, dok Golden Dearm Christie iz 1981. godine danas košta oko 300 dolara.

“Miss” Barbie

Martel je eskperimentisao 1964. godine, pa se tako pojavila i “Miss” Barbika, sa tri perike. Ovo je bila prva Barbika koja je imala kosu obojenu direktno na glavi i kapke koji se zatvaraju. Bez dodataka, danas, ova Barbika košta 195 dolara, a sa svim dodacima i sa originalnim kupaćim kostimom, cena ove Barbike dostiže i 1000 dolara.

Vintidž Barbike sa “konjskim repom”

Prve Barbike nisu imale dugu kosu, a prvi “konjski repovi” pojavili su se šezdesetih godina. Prvih sedam modela Barbika sa dugom kosom koštaju danas od 300 do čak 800 dolara.

“My Size” Barbie

Ova Barbika, nastala je sredinom devedesetih godina, a bila je posebna, jer je bila malo veća – dugačka skoro metar. Ona danas košta oko 200 dolara, u zavisnosti od vrste “My Size” Barbike.

Vintidž “Color Magic” Barbie

Matel je 1966. godine lansirao “Color Magic” Barbiku koja je imala ili crnu ili plavu kosu, koja je mogla da se tranformiše u dve nijanse crvene. Imala je upečatljiviju šminku i svetlo žuti, pink i plavi kupaći kostim. Danas, plava Barbika kođta oko 427 dolara, dok sa crnom kosom košta upola manje. Međutim, ukoliko želite ceo set, Barbiku, set za češljanje i koferče za šminkanje, moraćete izdvojiti oko 700 dolara.

FOTO: Flickr, etsy, Amazon, Mattel, Pixabay

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime