Sto strip-crtača iz celog sveta odaje počast „La Linei” i čuvenom Osvaldu Kavandoliju na izložbi „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji”.

Sećate li se crtaća koji je u staroj Jugoslaviji bio popularan osamdesetih u kojem je čovečuljak nalik na liniju stalno nailazio na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača – ruke koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi – vešto prevazilazio?

Reč je o animiranom serijalu „La Linea” ili „Linija”, proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, čija se desetogodišnjica smrti u Srbiji obeležava velikom međunarodnom strip-izložbom, uz učešće više od 100 autora iz celog sveta. Izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” biće svečano otvorena 3. oktobra u 19h u Bioskopu „Vojvodina” u Pančevu (Vojvode Radomira Putnika 1).

U čast Osvaldu Kavandoliju, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu na večeri otvaranja ugostiće Serđa Kavandolija, Osvaldovog sina, Pjera Tonina, nastavljača Kavandolijevog rada i najpoznatijeg animatora u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznatu japansku strip-crtačicu. Njima će se pridružiti i domaći strip-autori koji su stvarali u čast ovom velikom umetniku, i to: Aleksandar Zograf (koji je i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković. U okviru pratećih programa izložbe biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja.

Dan kasnije, 4. oktobra, na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj se on sada brine. U tome će mu pomoći Pjero Tonin, strip-crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip-autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

U utorak, 10. oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograd održaće predavanje „Skrivene priče svedenih formi”. Dr Crnobrnja je jedan od arheologa koji su na lokalitetu Crkvine kod Stublina (u blizini Obrenovca) pronašli figurine vinčanske kulture koje, po svojim karakteristikama, neobično podsećaju na lik kojeg je smislio Kavandoli. Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka i rešenja do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja.

Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu u prostorijama Wireless Media, 12. oktobra od 10 sati, koji je osmislio Lazar Džamić, naš istaknuti kreativni strateg, pisac i predavač, pod nazivom „La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”. U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

„La Linea” je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip-crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest.

Kavandoli je stvorio „Liniju” u formi stripa 1969. godine u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, „La Linea” se ubrzo seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz više od 250 epizoda.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime