Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvio je memorijske proteze implantate koji bi mogli da poboljšaju pamćenje.

Ovaj uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

S obzirom na to da elektrode imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi memorijske proteze mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, kao što je, na primer, demencija.

Kako su testirane memorijske proteze?

Naučnici su sproveli eksperiment na dvadesetoro dobrovoljaca prikačili su elektrode, a onda im zadali jednostavnu memorijsku igru: svakom učesniku prikazali su fotografije, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak je bio da se sete onoga što su videli.

Posmatrajući aktivnost neurona, istraživači su pokušali da ustanove šta se dešava u mozgu ispitnika kako bi saznali koji delovi njihovog mozga su bili aktivni kada su pokušavali da prizovu sećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospeši rezultate testova memorije za 30 odsto. Naučnici očekuju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime