Trinaesti Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) održava se od 17. do 23. marta na preko deset lokacija u Beogradu, pod sloganom „Ne drami – dođi na FIST”!

FIST je jedan od malobrojnih festivala u svetu koje organizuju isključivo studenti. Osnovan je 2005. na inicijativu studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti i od tada iz godine u godinu potvrđuje svoje mesto kao značajan pozorišni i festivalski događaj na kulturnoj mapi Beograda.

Glavni program 13. FIST-a čini sedam predstava, koje dolaze iz Holandije, Litvanije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ove predstave takmičiće se za nagrade festivala u tri kategorije, a pobednike će izabrati žiri, koji čine glumica Iva Stefanović, dramaturg Tijana Grumić i pozorišna rediteljka Jovana Tomić.

Premijera predstave „Prvi dan”

13. FIST će se otvoriti specijalnim događajem od 19:30h u UK „Vuk Karadžić”, nakon čega će uslediti premijera predstave nastale u okviru FIST produkcije „Prvi dan” u režiji Pavla Terzića, a po tekstu Davida Jakovljevića.

Ideja ovogodišnjeg FIST-a je da se mladi aktiviraju kroz pozorište. Imajući to u vidu, predstava koja otvara festival na jedan farsično-tragičan način pokušava da otkrije zbog čega je mladalačka ambicija danas ravna nuli i u kolikoj meri nas je tehnologija obuzela.

Tokom sedam dana trajanja festivala, pored glavnog programa, održavaće se i edukativni program u KC „Baraka” i tribine u kafiću „Sprat” (Cetinjska 15). Neke od tema koje će se obuhvatiti jesu „Savremeni ples i igra” i „Kreativne industrije i mladi u Srbiji”. Za najmlađe su u okviru programa FISTIĆ pripremljene lutkarske predstave i radionice u Pozorištu lutaka „Pinokio”.

U cilju promocije pozorišne umetnosti, a u saradnji sa turističkom agencijom „Coral”, svi posetioci festivala dobiće FIST pasoš, koji im omogućava, ukoliko pogledaju najmanje pet predstava tokom FIST-a, da osvoje nagradno putovanje u neki od evropskih gradova.

Ulaz na sve programe FIST-a je besplatan.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime