Istraživanja pokazuju da tinejdžeri koji u periodu do 15. godine stvore jaka i neraskidiva prijateljstva povećavaju osećaj samopouzdanja i umanjuju rizik od depresije.

Ako vas je brinulo to što vaš tinejdžer provodi mnogo vremena sa svojim prijateljima, možete da odahnete – istraživanja su pokazala da jaka i intimna prijateljstva tokom odrastanja i adolescencije pomažu u više zdravstvenih aspekata kao što su anksioznost, socijalizacija i depresija.

„Naša istraživanja su pokazala da kvalitet prijateljstva tokom tinejdžerskog doba utiče na mentalno i emotivno zdravlje”, rekla je autorka studije Rejčel. K. Nar, klinički psiholog sa Univerziteta Virdžinija.

Naučnici kažu da sticanje najboljih prijatelja u tinejdžerskom dobu ima pozitivan efekat na individualni identitet osobe, naročito nakon 25. godine života.

„Srednjoškolci koji imaju čvrsta prijateljstva tokom života poboljšavaju samopouzdanje i osećaj vrednosti, dok takozvana popularna deca nemaju problem sa socijalnom anksioznošću kasnije tokom života”, ističe Rejčel.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime