Februar je, što znači da nas u mnogim delovima sveta preplavljuje talas crvenih i ružičastih sentimentalnih stvari u obliku srca. Ali, da li ljubav dolazi iz srca ili ipak ne? Saznajte u Super nauci!

Prvo, naše srce nije ni nalik simbolu kojim ga predstavljamo; drugo, ono ima jako malo veze sa tim kako osećamo ljubav. Limbički sistem predstavlja emocionalni centar našeg mozga i on je zadužen za emotivne i motivacione procese. Zahvaljujući njemu mi osećamo sve ono što osećamo – od zadovoljstva, preko straha, do besa.

On, takođe, utiče na neke biološke ritmove, poput seksualnog nagona. Nervni receptori širom vašeg tela limbičkom sistemu šalju senzorne stimuluse – na primer, glas voljene osobe ili osećaj koji imate kad vas neko zagrli – odakle se oni prosleđuju hipotalamusu. Smešten na vrhu moždanog stabla, ovaj mali, ali moćan deo mozga predstavlja bazični kontrolni centar našeg tela koji je zadužen za ceo autonomni nervni sistem, što znači da upravlja procesima koje ne kontrolišete svesno, poput krvnog pritiska, varenja i srčane frekvencije.

Zašto se osećamo kao da će nam srce iskočiti iz grudi kada vidimno osobu u koju smo tajno zaljubljeni? Zbog čega neko kome je slomljeno srce ne može da spava ili jede? Za šta je sve zadužen hipotalamus? Ne propustite da saznate u novoj epizodi emisije Super nauka!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime