Da li ste znali da prosečan stanovnik grada na godišnjem nivou može pojesti i do 5 kilograma aditiva? Na predavanju „Da li znate šta jedete?“ prim. dr Ljiljana Bajić Bibić je govorila o tome gde grešimo pri odabiru namirnica, na koji način prehrambeni aditivi mogu uticati na zdravlje, kako pravilno možemo koristiti suplemente, kao i šta je organska hrana i koje su njene dobrobiti.

Povodom Svetskog dana zdrave hrane, koji se obeležava 16. oktobra, u Zepter Hotelu održano je predavanje „Da li znate šta jedete?“, u organizaciji Obrazovne televizije eduTV, Zepter Hotela i firme Nutri Bios, proizvođača organskih funkcionalnih paketa. Partneri događaja bili su proizvođač i distributer organske hrane Jovanjica i emisija Gastro bukvar.

Predavanje je održala prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, autor funkcionalnih Nutri Bios paketa, koja se više od deset godina bavi izučavanjem kako hrana utiče na zdravlje čoveka.

„Iako se u medijima mnogo govori o zdravoj ishrani, mali procenat stanovništva je upućen u to šta je zdrava hrana. U medijskim objavama često možemo da pročitamo koje namirnice treba jesti kako bismo poboljšali zdravlje, očuvali vitku liniju ili izgubili na kilaži, dok je mali procenat onih koji zaista znaju da li je i koliko hrana koju jedemo zagađena i kakav to uticaj ima na naše zdravlje”, istakla je prim. dr Ljiljana Bajić Bibić.

Skoro sva industrijski obrađena hrana je prepuna aditiva. Smatra se da je od 100% hrane koju prosečan stanovnik grada konzumira dnevno 75% industrijski prerađena hrana. Gotovo sva industrijski obrađena hrana je prepuna aditiva. Ukoliko ne vodimo računa, na godišnjem nivou kroz hranu možemo uneti i do pet kilograma aditiva. Kumulativno dejstvo aditiva po naše zdravlje nije bezazleno, a o tome najčešće ne vodimo računa.

Šta su aditivi u hrani i na šta se odnosi oznaka E na deklaracijama?

Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju hrani u toku industrijske proizvodnje, prerade, pakovanja, transporta i čuvanja, a zbog namernog menjanja njenih prirodnih svojstava: da bi proizvod bio ukusniji, dugotrajniji ili boljeg izgleda.

„Oznaka E na deklaracijama predstavlja oznaku određenog aditiva. E-broj je uveden zbog lakše sistematizacije aditiva i jednostavnosti. Na primer, kraće je napisati E621 nego mononatrijum glutaminat. Oznaka E znači Europe, odnosno radi se o aditivima čija je upotreba dozvoljena u Evropi. Neki aditivi, kao što su arome i enzimi, nemaju svoj E-broj, nego se označavaju na drugi način”, rekla je dr Ljiljana Bajić Bibić.

Soli glutaminske kiseline /E 621–625/, koje su pojačivači ukusa, mogu imati toksično dejstvo na nervni sistem i u toku višegodišnje konzumacije mogu prouzrokovati različita neurološka oboljenja, kao što je na primer moždana skleroza.

„Ne treba ni da vam govorim šta za 20 godina redovne upotrebe aditivi mogu da naprave u organizmu. Često bolest tada ne možemo ni povezati sa načinom ishrane”, napomenula je dr Ljiljana Bajić Bibić.

Ona smatra da ne treba razvijati paniku jer nam moderan način života ne dozvoljava da se posvetimo načinu ishrane koliko bi trebalo, ali svakako se treba edukovati, obratiti pažnju i naučiti kako se tumače deklaracije.

„Moja je misija da na svojim predavanjima i u školama ljude edukujem o zdravom načinu ishrane i na taj način unapređujem zdravlje naše nacije, jer smo često u zabludi da se hranimo zdravo, a zapravo jedemo potpuno nezdrave proizvode”, zaključila je dr Ljiljana.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime