Trebalo bi da imate dobar dan, ili ste zauzeti radeći svoj posao, ali vam smeta glavobolja.

Obično ljudi uzmu aspirin ili neku drugu vrstu leka protiv bolova, s obzirom da je bol veoma iritantan, ili bi otišli na spavanje ranije, nadajući se da će se tortura završiti kada zaspe.

Većinu vremena ne znate šta je uzrok glavobolje. Stres? Migrena? Da, svi ovi razlozi su mogući. Ali retko ko nam kaže da uzrok može biti nedovoljan unos vode. A ovo je obično jedan od najčešćih uzroka glavobolje.

Kako nedovoljan unos vode prouzrokuje glavobolju?

Mozak je ograđen zaštitnim slojem vode, koja obuhvata celinu vašeg mozga. Nizak unos ili potpuni nedostatak vode dovodi do isparavanja ovog sloja. Ova pojava može da dovede do toga da mozak gura vašu lobanju, što dovodi do bolnih glavobolja.

Šta raditi?

Da bi se održao zdrav sloj vode oko vašeg mozga, povećajte dnevni unos vode i pratite vaše rezultate. Evo dva laka načina kako da ovo uradite.

1. Jedite više voća i povrća

Držite voćku na vašem stolu ili radnom prostoru kako biste imali nešto za brzu popodnevnu užinu, ili skladištite sopstveni asortiman povrća u sobi zapredviđenoj za pauzu u vašoj firmi. Voda u povrću i voću je brz način da se osigura konzumiranje dodatne tečnosti u toku dana, bez obzira na vaš raspored.

2. Pratite pravilo pre, za vreme i posle obroka

Pre obroka, popijte čašu vode. Dok jedete svoj obrok, popijte još jednu čašu vode i nakon što završite obrok, ispijte još jednu čašu vode.

Praćenje ovog pravila za vreme bar dva obroka ne samo što će povečati vaš unos vode, već će verovatno uzrokovati da jedete manje, pošto će voda dopuniti vaš sistem i sprečiće nepotrebno prejedanje. To je zasigurno dvostruka korist.

Sledeći put kada vas ponovo snađe glavobolja, pre svega pokušajte da pijete čašu vode da vidite da li ćete osetiti trenutno olakšanje. Naći ćete da je glavobolja zapravo noćna mora koja lako može da se zaobiđe.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime