UPOZORENJE: Ukoliko želite da uništite svoje dečje snove, nastavite sa čitanjem teksta.

Uz “Disney” i još nekoliko kompanija, imali smo prilike da vidimo svoje omiljene bajke i u animiranim dimenzijama. Međutim, sve te priče za malu i veliku decu originalno bile su veoma zastrašujuće. Da li ste spremni za surovu istinu?

Pepeljuga

Neki delovi priče ostali su nepromenjeni, poput staklene cipelice i udaje za princa. Onaj tamni momenat bajke odnosi se na zle polusestre koje su, u nameri da stanu u cipelu, sekle svoje prste na nogama. Golubice, koje princu šalje Pepeljugina (mrtva) majka bile su krvave od rana polusestara. Uzled budi rečeno, te iste golubice su na dan venčanja Pepeljuge i princa iskopale oči Anastasiji i Drizeli.

Crvenkapa

U originalnoj verziji, vuk stiže pre Cvenkape, ubija baku i secka je na komade. Zatim, služi Crvenkapu jelom od ostataka bake. U drugoj verziji, vuk pojede i Crvenkapu.

Snežana

Uz patuljke i srećan kraj, originalna verzija bila je sve samo ne vesela. U početku kraljica šalje lovca da ubije Snežanu i da joj donese nazad ne srce, nego jetru i pluća kako bi ih pojela. Dalje, zla kraljica pokušava da prekine venčanje, a na kraju, naterana je da pleše na užarenoj ploči sve do smrti.

Dugokosa

Obe verzije bajke spominju kulu i devojku dugačke kose. Međutim, u pravoj verziji, kada veštica otera Dugokosu, pošto joj odeče kosu, proteruje je u pustinju. Razlog proterivanja bila je Dugokosina trudnoća. Princ saznaje za to, pa isprva pokušava da se ubije, a na kraju u tom pokušaju gubi vid. Posle sedam godina, Dugogosa sa svojim blizancima susreće princa i suzama radosnicama leči dragog koji tada progleda. Tek onda su princ i Dugokosa živeli srećno do kraja života.

Pinokio

I ublažena verzija je dovoljno jeziva, a original spominje i to da su policajci sumnjali da Đepeto zlostavlja Pinokija i da zato lutak beži od kuće. Takođe, jedne večeri u Đepetovu kuću upadaju marionete koje slučajno ubijaju cvrčka Džiminija Kriketa. Pinokio ne postaje pravi dečak, več ga vešaju sa drveta.

Mala princeza sirena

U originalu, Arijel oseti užasan bol kada se pretvori u čoveka. Ukoliko se ne uda za princa, umire i postaje morska pena. U jednom trenutku, princ se ženi drugom, a Arijel, da bi ponovo postala sirena, mora da ga ubije nožem.

Mulan

Snažna princeza ratnica iz Kine, Mulan, originalno nije baš živela srećno do kraja života. Kada se konačno vratila kući, saznaje da joj je otac umro, a majka se preudala. Ona je pozvana da bude kanova konkubina, što nije smela da odbije. Ne mogavši da izdrži pritisak, Mulan izvršava samoubistvo.

Uspavana lepotica

Aurora spava vekovima, dok ne naiđe njena prava ljubav koja će je probuditi poljupcem. Da, možda je tako bilo u Diznijevom verziji. Originalna i manje romantična priča kazuje da je kralj napravio dete Aurori dok je spavala i da je rodila blizance. Kada se probudila, kraljeva žena predložila mu je da pojede svoju decu, a on ubija kraljicu kako bi bio sa Uspavanom lepoticom. Hmm, pa nije ni čudno što su ovi delovi izbačeni, kada malo bolje razmislimo…

Lisica i pas

Predivna priča o nemogućem prijateljstvu se u pravoj verziji završava tako što vlasnika psa udara voz, dok je jurio lisicu. Lisica s druge strane umire iscrpljena, a psa spašava drugi lovac koji ga na kraju ubija, kada shvati da pas ne želi da ide u lov na lisice.

Lepotica i Zver

U Diznijevoj verziji, Zver kidnapuje prvo Belinog (Lepoticinog) oca, a zatim nju. Ona ostaje da živi u luksuznom zamku i vremenom zaljubljuje se u Zver, a on naposletku ponovo postaje čovek. U originalnoj Priči Gabrijele – Suzan Barbot de Viljenueve, Bel ubeđuje Zver da je pusti da poseti svoju sestru na nedelju dana. Sestra, kada čuje kako Bel živi, nagovara je da ostane nedelju dana duže, kako bi se Zver na nju na kraju naljutila. To se i desilo, a Zver je pojeo Bel.

Knjiga o džungli

U Diznijevoj verziji, nakon ubistva tigra Šir – Kana, Mogli odlazi u selo gde nastavlja da živi sa ljudima. Ipak, u originalnoj verziji, nakon smrti tigra, Mogli saznajte da su mu roditelji zatočeni u selu. Uz pomoć slonova i vukova, Mogli upada u selo i ubija sve koji su tamo živeli.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime