Izložba „Mera opstanka” Daniele Fulgosi biće otvorena u četvrtak, 5. aprila, u 19 časova u Galeriji Drina (Andrićev venac 4).

„Odlaskom poslednjih tragova snega i tragova ostavljenih u snegu javlja se prostor za balans i neka nova promišljanja. Izložba „Mera opstanka” u sebi nosi prividnu lakoću analogne autonomije života, u kojoj Daniela Fulgosi izrezuje nova osećanja.

Metodi dekonstrukcije svakodnevne kulturne produkcije slika, evidentni u Danielinim dosadašnjim serijama kolaža „Mapa tela” (2002) i „Tiranin tiraninu” (2014), umetnica dodaje komponentu crteža kao ravnopravni element, proširujući spektar belih prostora započet serijom „Ostaci i Vazareli” (2014). Pogledom na ranije serije kolaža otkrivamo istrajno interesovanje za autorefleksivno telo, materijalnost, proces konstrukcije i razgradnje, citate i reference, kao i ljudske odnose. Najnoviji radovi na izložbi pod zajedničkim naslovom „Mera opstanka” ovome donose novonastalu krhkost i osećajnost satkanu od prolaznosti, jedan novi tekst, gde isprekidana linija deli na pre i posle, a crtež oblikuje ovde i sada.

Arhivski, gotovo forenzički pristup fotografiji i kolažu kojim dominira selekcija, sakupljanje i kategorizacija (po boji, obliku, senci fragmenta) zamenjen je prostorom u kom vladaju drugačiji zakoni. „Zdravlje” i „Predaja” su srodni (skoro sinonimni) po svom prepoznavanju bliske povezanosti fizičkih i psihičkih prostora, koji nikada ne mogu biti do kraja shvaćeni ni rekonstruisani slikom, kroz koje autorka-protagonista prolazi prepoznajući sve njihove apsurde i nelogičnosti. „Kraj vremena”, „Posledice” i „Izdaja” nude intimne studije kontrolisanog bola, poetiku autorke, koja je ujedno i tekst i ona koja se hrani njegovim čitanjem. Ovi fragilni oblici i smernice svakog trenutka mogu da se rasplinu ili reorganizuju u neka drugačija stanja, na šta ukazuje nestajanje i pojavljivanje rukopisa, kao i balans između stvaranja i kontemplacije”, napisala je kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar.

Izložbu „Mera opstanka” možete pogledati do 5. maja.

Biografija Daniele Fulgosi

Daniela Fulgosi (Zemun, 1967) se bavi crtežom, grafikom, kolažom i umetničkim knjigama. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1991, gde je završila i postdiplomske studije 1995. godine. Član je ULUS-a od 1992. Priredila je 23 samostalne izložbe i učestvovala u preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je 14 nagrada za grafiku, crtež i umetničke knjige (1992, 2013, Međunarodno Zlatno pero Beograda; 1997. Nagrada Oktobarskog salona za grafiku; 1997. Nagrada III beogradskog bijenala crteža i male plastike (za crtež); 2001. Veliki pečat Grafičkog kolektiva; 2004. Zlatna igla ULUS-a itd.).

Njeni radovi se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a imala je više otkupa od strane grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije. Radi kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde živi i radi.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime