U 76. godini, u svom domu u Kembridžu, danas je preminuo Stiven Hoking, jedan od najvećih naučnika 20. i 21. veka. U nastavku otkrijte neke činjenice koje o njemu sigurno niste znali.

Pored toga što će u istoriji i nauci ostati upamćen po brojnim otkrićima i inovacijama, pretežno onih koji se tiču teorije “Velikog praska” i crnih rupa, Stiven Hoking ušao je i u medicinsku istoriju. Naime, njemu je u 22. godini dijagnostifikovana progresivna neuromotorička bolest- ALS koja onesposobljuje i ograničava kretanje kao i govor. Iako mu je prognozirano još nekoliko godina života, Stiven je sa bolešću živeo više od 50 godina.

Ovo niste znali o Stivenu Hokingu

Prosečan učenik

Iako je Stiven uistinu bio genije, nije bio baš uzoran učenik. Tek je sa osam godina naučio da čita, a uvek je imao prosečne ocene. Dobio je nadimak Ajnštajn, jer se zanimao za brojne naučne stvari više nego za samo gradivo, a kao tinejdžer sa prijateljima je napravio sopstveni kompjuter. Ipak, kada je trebao da upiše Oksford, stvari su se promenile i Stiven je postao veoma dobar student.

Dijagnoza

Iako ga je bolest usporavala, Stiven je izjavio da mu je ALS oduzeo sposobnost korišćenja ruku, ali da ga ne može sprečiti da putuje u svemir uz pomoć uma.

Mašina za govor

Mašinu za govor, uz pomoć kompjutera i glasovnog sintisajzera, originalno je osmislila kompanija Word Plus, koja je zaslužna i za govorni program “Equalizer” na Apple II kompjuterima. Program koji je Hoking koristio bio je adaptiran na dugme pomoću kojeg je birao slova na ekranu. Kada nije mogao više da koristi ruke, Stiven je osmislio prekidač pričvršćen na naočare koji je generisao pokrete obraza. Stiven je takođe insistirao da na najnovijoj mašini ostane robotski glas sa nebritanskim akcentom.

Naučnik i glumac

Stiven se nije sramotio da se pojavljuje u javnosti. Tako se prvi put pojavio kao on u epizodi Zvezdanih staza: Sledeća generacija 1993. godine gde je igrao poker sa Albertom Ajnštajnom i Isakom Njutnom. Kasnije, pozajmljivao je glas svom nacrtanom liku u Simsonovima, a pojavio se i u komediji “Štreberi” (“The Big Bang Theory). Kasnije, imao je nekoliko miniserija o svemiru.

Pisac

Hoking je napisao brojne knjige koje su postali best-seleri. Pored toga, autor je i nekoliko naučnih dečjih romana, koje je napisao sa svojom ćerkom Lusi.

Teorije zavere

Tokom godina, pojavljivale su se brojne teorije zavera da je Stivena zamenio dvojnik nakon što je preminuo. Ova teorija je posebno bila popularna 1985. godine, kada je Hoking umalo preminuo, usled posledica komplikacija upale pluća. Tada, uzgled budi rečeno, izgubio je i mogućnost da govori.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime