Startap Solagro, koji čine Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, sa inovativnom idejom pametnog sistema za reciklažu pobedio je na prvom PowerUp! takmičenju u Srbiji. Sistem se sastoji od pametne drobilice i aplikacije za mobilni telefon, a prodaja Solagro sistema raste iz godine u godinu. Takmičenje je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy, koja umrežava i podstiče razvoj startapova iz oblasti energetike. Zahvaljujući pobedi na lokalnom takmičenju, ovaj tim se izborio za priliku da osvoji nagradu do 30.000 i investiciju od 150.000 evra na regionalnom finalu 19. juna u Pragu.

Drugo mesto osvojio je startap Freon frog sa projektom filtriranja freonskog gasa iz rashladnih uređaja kako ne bi bio štetan po ozonski omotač, dok je trećeplasirani poduhvat predstavio inovativnu vetroturbinu – višestruko manju, a efikasniju u odnosu na klasične, savremene vetrenjače.

Ovom pobedom srpski tim dobio je priliku da se takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropske zemlje.

„Veoma smo zadovoljni pobedom, a sada nas čeka regionalni nivo u Pragu. Za nas je najveći značaj ovog takmičenja to što ćemo imati priliku da se upoznamo i povežemo sa mnoštvom ljudi bitnih za dalju realizaciju našeg projekta, a ukoliko osvojimo i neku od nagrada, to će nam svakako biti od velike pomoći u daljem radu”, rekao je Nemanja Janić.

Pobednika je odabrao tročlani žiri u sastavu Kristina Jazinka Nikolić (Strawberry Energy), Vladimir Trkulja (Startit) i Michal Kraszewski (InnoEnergy).

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime