Četvrti po redu festival umetnosti DEV9T održaće se od 15. do 23. juna na prostoru Stare ciglane u Beogradu. Inspirisan pesmom Milana Mladenovića, ovogodišnji festival okupiće sve vrste umetnosti pod temom „Ogledalo”.

U devet dana festivala posetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama. Sa preko 200 slikara, više od 50 street artista, više od 100 fotografa, 100 vajara, 20 književnika, preko 20 performansa, 20 filmskih projekcija, 15 arhitekata, 10 strip-umetnika i preko 15 radionica, Dev9t postaje još jednom najveća umetnička kolonija na Balkanu!

Slikarstvo, vajarstvo, književnost, arhitektura, fotografija, film, ples, muzika i strip su oblasti koje će pokriti umetnici iz Engleske, Holandije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Hrvatske, Amerike, Nemačke i mnogih drugih zemalja.

U veoma bogatom programu ovogodišnjeg festivala izdvajaju se pozorišna predstava „Kralj Ibi”, u režiji Gorana Jevtića i produkciji festivala DEV9T, koja će biti izvedena čak četiri puta, koncerti izvođača: MAiKA, Kezz, Iskaz, Ljubičice, Jelena Petošević, Naked, Multietnička atrakcija, Last Rizla, Fish In Oil i mnogih drugih, dok će di-džej Speedy proslaviti svoj 29. rođendan na Urban Bug faveli.

Program festivala DEV9T

Internacionalni umetnici, street art, filmske projekcije, Beldocs film festival, Barbers & Brica koncept, Beat mithologia – hosted by Viktor Savic koncept, samo su neki od zanimljivih sadržaja.

Otvaranje festivala zamišljeno je kao oslobađanje kreativnosti i predstavljanje najveće skulpture na festivalu – od devet metara, koja se tradicionalno pali poslednji dan, na zatvaranju festivala. Kao i uvek, posebnu pažnju privući će zatvaranje festivala uz opraštanje od svega što je bilo ove godine na burnerski način, kao i ekipa Burnera iz celog sveta.

Dev9t će ne samo predstaviti radove umetnika kao što je Miloš Šobajić, čija će kompozicija Progon, sastavljena od više skulptura visokih šest metara, biti predstavljena na festivalu, i Ema Bregović, koja predstavlja rad Ćilim za klanjanje, već će mnogi umetnici pred publikom stvarati svoje radove. Na taj nači Dev9t ne postaje samo najveća galerija na otvorenom već najveći kreativni atelje. U okviru festivala skulptor Robert Jurak iz Slovenije i Andrej Minevski stvaraće skulpture pred publikom.

Zagreb Film fest predstaviće se na otvaranju festivala, dok će Beldocs imati svoj dan – na zatvaranju festivala.

Etno fusion rock atrakcija MAiKA, koju predvodi Ida Prester, na festivalu će imati svoju beogradsku promociju debi-albuma Balkannibalism. Sastav MAiKA na Dev9t stiže upravo sa turneje na kojoj je binu delila sa čuvenim bendom Gogol Bordello, a pre koncerata koje imaju u Britaniji i regionalnim festivalima.

Među radionicama izdvajaju se radionice pravljenja maski, zdrave hrane, napravi svoj bedž, stvaranje ukrasa i tapiserija na razboju, pravljenja džinovskih balona od sapunice… Gete institut, Italijanski kulturni centar i Austrijski kulturni centar takođe će se predstaviti sa svojim programima.

Kreativni savet festivala ove godine čine Aleksandar Gligorijević, Vesna Golubović, Ivan Gračner, Arpad Slancik, Viktor Kiss i kreativni tim Dev9t.

Kompletan program festivala pogledajte na sledećem linku: http://dev9t.com/pdf/program.pdf

Ulaznice se prodaju na kapijama festivala po sledećim cenama:

Dnevne:

500 RSD – regularna cena

300 RSD – za one koji nemaju

Dev9todnevni kompleti:

2.000 RSD – regularna cena

5.000 RSD – donatorska cena

Pozorišna predstava „Kralj Ibi”

Pozorišna predstava „Kralj Ibi” u režiji Gorana Jevtića biće izvedena četiri puta na ovogodišnjem festivalu DEV9T.

Ako ste propustili da vidite novi prostor u Beogradu, na postapokaliptičnim ostacima Stare ciglane, jedno sasvim novo viđenje KRALJA IBIJA u spektakularnoj scenografiji Viktora Kissa, sa puno dobre muzike i filmova, dođite 17, 19, 20. i 22. juna 2018. godine u 17.30h da uživate u jednom sasvim novom i drugačijem pozorištu. Ovo je drugačija verzija predstave „Kralj Ibi” – razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, kada je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović.

Predstava je rađena po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX veka, tvorca patafizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svetskoj pozornici i u umetnosti uopšte. Glumci su smešteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša, kao i kostimi Tijane Pavlov.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime