“Poznavati druge je inteligencija, poznavati sebe je prava mudrost. Kontrola drugih je snaga, kontrola sebe samog je prava moć.” — Lao Ce

Srećno venčani par se zaista dobro poznaje. Dobra majka zna svog sina. Mudri nastavnici znaju svoje učenike. Ovo znanje je moćno, jer uvid u drugo ljudsko biće pruža znalcu neverovatnu sposobnost da zadovolji potrebe tog bića, izleči njegovu tugu, bude mu emotivna podrška i iznad svega, pruži mu adekvatnu vrstu ljubavi.

Često otkrijemo da ljude koje volimo poznajemo bolje nego nas same. Sposobni smo da predvidimo i ispunimo njihove želje i potrebe bez da nam oni to i zatraže. Međutim, kada je reč o razumevanju nas samih i naših sopstvenih potreba, mi smo izgubljeni.

Zašto je važno upoznati sebe

Upoznavanje samog sebe počinje i završava se sa ličnom introspekcijom. Razumevanje onoga što nas pokreće, što nas čini srećnim ili tužnim, otkrivanje naših strahova i procena šta zaista mislimo o sebi je put koji zahteva vreme, trud i hrabrost. Postoji bezbroj odličnih načina samoprocenjivanja koji vam mogu asistirati pri navigaciji na putu ka razumevanju toga ko ste vi zaista.

Najbolja stvar koju možete da učinite za druge je da razumete ko ste i da to bude osnova za sve vaše interakcije. Tako vršite interakciju sa njima na osnovu onoga ko ste vi u stvari, a ne ko bi oni želeli da vi budete. Tako ih možete naučiti kako da vole prave vas.

Prihvatite same sebe

Najpozitivnija stvar koju možete da uradite za sebe je da razumete, prihvatite i volite pravu/og sebe. Voleti sebe zahteva iskren, jasan i često težak skok u dubinu vaše duše. To je prihvatanje svih vaših prethodnih iskustava i priznanje svih vaših slabosti.

Upoznajte sebe — vaše dobre, loše i ružne strane.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime