Za astronaute, prašina nije šala. Uzrokovala je nekoliko neočekivano ozbiljnih komplikacija prilikom misija na Mesec u šezdesetim i sedamdesetim. Ova prašina nema nikakve veze s onim što se nama skuplja ispod kreveta – mnogo je opasnija.

U novoj epizodi emisije Space Show saznajte kakve sve probleme pravi prašina na Mecesu i na Marsu. Iako sićušne, ponekad široke samo nekoliko mikrona, čestice marsovske i lunarne prašine stvaraju ozbiljne poteškoće astronautima i svemirskim misijama. Ona se lepi na kamere, vizire, alate, elektronske uređaje i zaglavljuje u šavove na svemirskim odelima, koja je nemoguće očistiti, čak ni nakon povratka u lunarni modul. Čućete i kakve sve loše uticaje može da ima na zdravlje astronauta ako joj se izlože.

Nasa traži najbolje rešenje

Nasa trenutno istražuje kako da najbolje zaštiti astronaute i mašine od lunarne i marsovske prašine. Naučnici testiraju posebnu opremu koja bi mogla da se šalje u svemir tako što bi je stavljali u vakumske komore koje simulišu površinu Marsa i premazivali instrumente gvožđe-oksidom kako bi bili sigurni da oprema može to da izdrži. Jedno od mogućih rešenja predstavlja i elektronski štit od prašine koji bi mogao da odbija prašinu sa instrumenata u svemirskim odelima tako što bi ispuštao malu količinu naboja po odelu putem tankih žičica.

Ne propustite priliku da pogledate ovu zanimljivu epizodu i otkrijete zašto je prašina najveći neprijatelj astronauta.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime