Kroz kombinaciju razgovora sa psihoterapeutima i ispovesti pacijenata koje tumače glumci, u ovoj epizodi emisije Psihološki ugao obrađene su dve teme: depresija i antisocijalni poremećaj.

Depresija je složen poremećaj raspoloženja i emocija, koji se ubraja u česte psihičke bolesti. Može biti različitog intenziteta – blaža ili jača, odnosno može se manifestovati kao melanholija, ali se može pretvoriti i u tugu, usled koje osoba potpuno prestaje da vodi brigu o sebi i drugima. Manifestuje se na različite načine, u zavisnosti od uzrasta, pola i temperamenta ličnosti.

Antisocijalni poremećaj ličnosti se naziva i psihopatija ili sociopatija. Obično se javlja u detinjstvu ili adolescenciji i nastavlja u odraslom životnom dobu. Antisocijalna ličnost zanemaruje prava drugih osoba, kao i društvene norme, često prevazilazeći mere i kršeći pravila.

O depresiji i antisocijalnom poremećaju ličnosti za emisiju Psihološki ugao govorili su psihoterapeuti dr Zoran Milivojević i doc. dr Nikola Petrović. Saznajte zbog čega dolazi do tih psiholoških problema i kako ih rešiti. U ulozi pacijenata koji su prošli kroz ova stanja našli su se studenti glume Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime