Bilo da prvi put idete na razgovor za posao ili ne, postoje neka nepisana pravila kojima bi trebalo da se vodite ukoliko želite da budete primljeni.

Psiholozi su se intervjuima za posao bavili godinama. Prvi utisak koji ostavite, način oblačenja, mimika i facijalne ekspresije veoma su važni, ali stručnjaci tvrde da postoji i nekoliko rečenica koje treba da izgovorite i koje će vam osigurati položaj u željenoj firmi.

Ime poslodavca

Iako ovo zvuči kao kliše, psiholozi tvrde da je veoma važno oslovljavati poslodavca ili osobu koja vas intervjuiše. Tako ćete pokazati da znate sa kim razgovarate i da ste se potrudili da zapamtite ime, što većina nas ne radi pri prvom upoznavanju. Ipak, vodite računa da ne preterujete i da umereno izgovarate ime osobe s kojom vodite razgovor.

Ime kompanije

Veoma je važno da ostavite utisak da ste se pre odlaska na intervju informisali o firmi i da znate osnovne stvari o tome čime se kompanija bavi. Zato u razgovoru obavezno spomenite i ime kompanije.

Iskustvo

Iako je osoba koja vas intervjuiše dobila vašu biografiju, ne mora nužno da znači da je baš sve pročitala. Stoga, nenapadno, provucite kroz razgovor svoja dosadašnja radna iskustva.

Upornost i radoznalost

Pored brojih veština koje ste nabrojali u biografiji ili pak rekli tokom razgovora, obavezno spomenite da ste uporni i radoznali. Prema psiholozima, ove dve osobine su veoma važne poslodavcima, uz lojalnost i trud.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime