„S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga” je jedinstven triler i prvi u potpunosti oslikan film u istoriji kinematografije. Ovaj nesvakidašnji projekat je spojio umetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što osvaja srca publike i žirija širom sveta.  

„S ljubavlju, Vinsent”, remek-delo o čuvenom umetniku Vinsentu van Gogu, imaće specijalnu projekciju 23. i 24. decembra u Domu omladine Beograda, kada će publika imati priliku da nakon filma razgovara sa umetnicima Biserkom Petrović i Vladimirom Vinkićem, slikarima koji su radili na stvaranju ovog nagrađivanog filmskog ostvaranja.

Film govori o briljantnom holandskom slikaru iz 19. veka i u potpunosti je oslikan u skladu sa delima i stilom Van Goga. Proces stvaranja ovog filma, revolucionarni tehnički i umetnički posao, trajao je šest godina. U timu slikara učestvovalo je 125 vrhunskih umetnika iz celog sveta. Ukupno je naslikano 65.000 frejmova, od kojih je sačinjen film u tehnici ulje na platnu.

Priča o životu Van Goga – praznik boja na velikom platnu

Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana je preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vinsentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 12 Van Gogovih najpoznatijih slika. Radnja, koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar sam napisao, vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu pre njegove neočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvarajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobiela i Hugh Welchman razvijaju priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara – za koju neka novija istraživanja tvrde da nije bila samoubistvo, kako se doskora verovalo. U filmu igraju Douglas Booth, Jerome Flynn i Robert Gulaczyk. Kompozitor je Clint Mansel.

Višestruko nagrađivano ostvarenje

Film je imao svetsku premijeru na francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije, na kojem je i osvojio nagradu publike. Film je do sada osvojio 13 nagrada publike, uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paulu, Vankuveru itd. U Berlinu je osvojio nagradu za najbolji evropski animirani dugometražni film na 30. Evropskim filmskim nagradama, a zatim ga je Hollywood Foreign Press nominovao za Zlatni globus (Golden Globe) za najbolji dugometražni animirani film. Pored toga, među nagradama su i nagrada za najbolji animirani dugometražni film na festivalu u Šangaju i Palm Springsu, gde je nominovan za izvanredno dostignuće za scenario u animiranim dugometražnim produkcijama.

U Srbiji će se naći na redovnim bioskopskim repertoarima od 21. decembra.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime