Ukoliko mu pristupite na pravi način, učenje uopšte ne mora da bude naporno. Ono je sastavni deo života i veoma pozitivno utiče na naš duh.

Učenjem stičete više samopoštovanja. Takođe, učenje izaziva osećaj postignuća i napretka. Potrebno je da steknete određene navike u učenju koje će vam pomoći da gradivo prelazite što jednostavnije. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome.

Pronađite prostor za učenje

Biti fokusiran na učenje kod kuće je nešto što je lakše reći nego uraditi. Svuda okolo je nešto što može da vam odvuče pažnju: uključen televizor, mobilni telefon, članovi porodice koji vas često ometaju. Pronađite prostor za učenje koji vas opušta, kao što je biblioteka, kafić, park ili vaše dvorište.

Sklonite telefon

Pozivi, notifikacije, poruke – svi ti zvukovi mogu vrlo lako da poremete vašu pažnju. Potrudite se da isključite telefon ili barem da isključite zvuk.

Pojedite nešto pre učenja

Vaš mozak ne može da bude produktivan ukoliko ste gladni. Budite sigurni da ste se dobro najeli pre nego što krenete sa učenjem. Glad nepovoljno utiče na koncentraciju, izaziva krčanje u stomaku, glavobolju i druge nelagodnosti.

Budite organizovani

Pratite vreme svog angažmana. Navike se najbolje ustaljuju ukoliko ih ponavljate svakog dana u određeno vreme. Na taj način će vam učenje postati rutina, a ne mukotrpna obaveza.

Hvatajte beleške

Samo čitanje ili podvlačenje teksta nije dovoljno da se gradivo usvoji na efikasan način. Zato služe beleške. Hvatanjem beležaka zapravo ponavljate proces i istovremeno ponavljate ono što ste pročitali. Ukoliko pravite beleške svojim rečima rezultat će biti bolji nego da puko ponavljate pročitano.

Napravite kartice sa pitanjima

Ova metoda vam pomaže da bolje usvojite ključne reči i relevantna mesta u knjizi. Na taj način se možete lakše podsetiti gradiva, a možete ih koristiti i kao pitanja u vidu kviza.

Podelite posao

Nemojte preterivati. Bolje je podeliti gradivo na manje segmente i na taj način usvojiti celinu. U suprotnom, možete se prebrzo umoriti i time izgubiti dosta vremena.

Ponavljajte često

Ponavljanje je majka mudrosti. Ova izreka ne postoji bez razloga. Ponavljajte gradivo u izvesnim vremenskim intervalima, recimo, dnevnim ili nedeljnim. Prelistajte beleške s vremena na vreme.

Napravite kviz

Testiranje samog sebe može da vam pokaže koliko ste napredovali od poslednjeg puta. Na taj način možete uočiti slabe tačke i popuniti praznine koje su preostale.

Otkrijte kako najbolje učite

Dobro poslušajte sebe i svoju koncentraciju. Proverite u praksi neke od ovih saveta. Na taj način ćete prepoznati koja vam metoda više odgovara, a one koje vam manje pogoduju možete eliminisati. Nemojte terati sebe na nešto što vam ne odgovara. Ukoliko vam nijedna od ovih metoda ne pomaže, možete se uvek posavetovati sa stručnim licem ili sa nekim od nastavnika ili profesora.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime