Ne propustite jedinstvenu priliku da pogledate kostime i eksponate koji predstavljaju epohu na osnovu koje je nastala zapadna civilizacija kakvu danas poznajemo.

Izložba „Sjaj renesanse” svečano je otvorena u Muzeju grada Beograda. Prikazuje skupocene tkanine, raskošnu odeću za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima.

Remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća.

Na ovoj izložbi predstavljeno je 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Svi su izloženi na postoljima, a pored njih nalaze se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Posebnu atrakciju predstavlja “Vladareva gozba”, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

Organizatori izložbe su „King Studio” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Postavku preko 30 eksponata možete pogledati do 30. juna, svakog dana osim ponedeljkom, od 11 do 19h. Ulaz je besplatan.

 

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime