Emisija Gastro bukvar posvetila je jednu epizodu Karađorđevoj šnicli ponosu srpske nacionalne kuhinje. Pogledajte recept za ovaj specijalitet i saznajte kada i kako je nastalo ovo popularno jelo.

U čuvenoj skadarlijskoj kafani „Tri šešira“, koja je ugostila velikane, boeme i javne ličnosti iz Srbije i čitavog sveta, potražili smo recept za čuvenu Karađorđevu šniclu, jedno od najomiljenijih jela gurmana iz naše zemlje, ali i gostiju iz inostranstva.

Saša Kovač, kuvar restorana „Tri šešira“, otkrio nam je da je Karađorđeva šnicla jedan od najprodavanijih specijaliteta i da ga u ovoj prestoničkoj kafani možete probati od dve vrste mesa. U ovoj epizodi Gastro bukvara videćete kako se priprema pileća karađorđeva šnicla.

Kako je nastala Karađorđeva šnicla?

Iako mnogo ljudi misli da je Karađorđeva šnicla tradicionalno srpsko jelo, autor ovog specijaliteta i te kako je poznat to je profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović, dvostruki svetski šampion u kuvanju, šef koji je 25 godina kuvao za Tita, ali pripremao i jela za Čerčila, Rokfelera, Sofiju Loren, Elizabet Tejlor i mnoge druge slavne ličnosti.

U svojoj karijeri, dugoj čak pet decenija, osmislio je recepte za jela koja se nalaze na menijima brojnih restorana: Smederevsko đule, Njegošev stek, medaljoni Anjeli, Oplenačke ili Šumadijske palačinke, Gružanska krompir čorba.

Međutim, ono po čemu je najpoznatiji i na čemu su mu gurmani najviše zahvalni je Karađorđeva šnicla. Ono što je zanimljivo je da je ona nastala iz nužde, sada već davne 1956. godine u beogradskom „Golfu”. Mića, poreklom iz Čestine kod Gruže, jedan od najvećih kuvara koje je Srbija ikada imala, bio je toliko dobar u svom poslu da je već na početku karijere postao šef kuhinje ovog poznatog restorana.

U to vreme, stalna gošća restorana bila je spikerka Radio Beograda, poreklom Ruskinja, koja je čitala izveštaj o vodostanju. Jednom prilikom, naručila je kijevski kotlet, međutim, u restoranu nije bilo potrebnih sastojaka: piletine i putera. Da bi sačuvao dobru reputaciju sebi i restoranu odlučio je da napravi jelo od sastojaka kojima raspolaže. Zamenio je vrstu mesa i punjenje, a zadržao pohovanje. Dobijena je ukusna šnicla sa kajmakom, koju je Mića gošći servirao u obliku ordena Karađorđeve zvezde i poslužio. Kada ga je pitala kako se jelo zove, u trenutku je smislio ime – šnicla Karađorđe! Kasnije je saznao da je gošća zapravo bila Tamara Broz, snaha Josipa Broza.

Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena na izložbi ugostiteljstva u čuvenom restoranu Sunce”.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime