Jutarnja mučnina, jedan od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće, javlja se kod skoro 70% trudnica. Super nauka vam otkriva zašto većinu trudnica pogađa ova neprijatna pojava.

Jutarnja mučnina, poznata još i kao Nausea gravidarum, osećaj je slabosti i mučnine koji kvari raspoloženje trudnicama od pamtiveka. Ako ste bili trudni ili ste imali trudnicu u svom okruženju, znate da ovo stanje može da zadesi trudnice bilo kada, odnosno može da ih prati čitavog dana, pa tako termin jutarnja mučnina zapravo i nije uvek odgovarajući.

Ovo je jedan od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće i javlja se kod skoro 70% trudnica. Jutarnja mučnina može da bude blaga i da se osećate kao da ste neispavani, mamurni ili kao da ste proveli čitav dan na ringišpilu. Ali, može da bude i toliko jaka da će vas naterati na povraćanje.

Treba li da napomenemo da je ovo daleko manje zabavno nego što to izgleda na filmovima gde ljupka heroina pljucne u kantu za smeće u svojoj kancelariji, pred kolegama, nakon čega joj odmah bude toliko lakše da se vedra i čila vraća za svoj radni sto.

Za mali broj žena, oko jedan odsto njih, ovi problemi postaju toliko ozbiljni da dovode do gubitka težine, dehidratacije, opasnog pada pH vrednosti organizma, koje se naziva alkaloza, pa i do hipokalijemije, to jest pada nivoa kalijuma u krvi.

Ove ekstremne jutarnje mučnine se zovu Hyperemesis gravidarum i mogu biti veoma opasne. Srećom, bez obzira na to koliko su ozbiljne jutarnje mučnine, većina žena gubi simptome pred kraj dvadesete nedelje trudnoće.

Ali, šta tačno dovodi do pojave jutarnjih mučnina? Odgovor saznajte u novoj epizodi Super nauke!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime