Kako mu samo ime kaže, bipolarni poremećaj karakteriše smena dva suprotna raspoloženja – manije i depresije. Saznajte kako prepoznati bipolarni poremećaj i na koji način se nositi sa njim.

Bipolarni poremećaj je poznat i kao manično-depresivni poremećaj. Kod osoba koje pate od ovog poremećaja javljaju se česte promene raspoloženja, koje osciluju od potištenog depresivnog do povišenog maničnog raspoloženja. U zavisnosti od toga u kojoj se fazi osoba nalazi, tim putem će se kretati i njeno raspoloženje.

Kada je depresivna, osoba je nezainteresovana, oseća se tužno i beznadežno, a kada raspoloženje krene u suprotnom smeru, ona se oseća euforično i puna je energije. Takve promene raspoloženja se mogu javiti nekoliko puta godišnje ili čak nekoliko puta dnevno.

Neke osobe brzo prolaze kroz oba perioda. Međutim, teške epizode mogu onesposobiti osobu da se nosi sa svakodnevnim aktivnostima.

Kako prepoznati osobu sa bipolarnim poremećajem? Šta je uzrok bipolarnog poremećaja? Koliki uticaj ima genetika na nastanak bipolarnog poremećaja? Kako se leči? Odgovore saznajte od dr Snežane Jalapek u novoj epizodi emisije Psihološki ugao.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime