Da li ste se nekada zapitali šta mačke rade u kući kada ostanu same? Odgovor na ovo pitanje potražili su američki zoopsiholozi.

Istraživanje je podrazumevalo nadgledanje mačaka u njihovim domovima kada tamo nema nikoga sem njih. Najbolji način da se to ispita bilo je postavljanje kamera u više kuća. Nakon pregledanja sadržaja, stručnjaci su došli do zanimljivih zaključaka.

Kada ostanu kod kuće same, mačke imaju slobodu da rade šta god požele, međutim, one u ovim situacijama najčešće biraju da gledaju kroz prozor, i u toj aktivnosti provode oko 21,6% vremena.

Ukoliko ipak imaju društvo, odnosno ako je tu još neki kućni ljubimac, sa njim provode oko 11,8% vremena. Kada im društvo dosadi, okreću se svojim igračkama, a onda sledi omiljena zanimacija svake mačke – penjanje po nameštaju ili zavlačenje ispod svega i svačega. Na ovu aktivnost potroše oko 7% vremena.

Naravno, od tolike fizičke aktivnost mačke i ogladne, pa jedan deo slobodnog vremena, tačnije 4%, provedu u hranjenju ili u potrazi za hranom.

Iako mnogi očekuju da mačke najviše uživaju u spavanju, one ipak na ovo troše tek 6,1% vremena, a isti procenat vremena provode i gledajući u televizor, novine, knjige i police sa diskovima, odnosno sve ono što svakako nije za njih.

U ovoj epizodi emisije Edukacija saznaćete i koje sve prostorije mačke posećuju kada misle da ih vlasnici ne gledaju. Takođe, u ovom istraživanju su učestvovali i vlasnici mačaka koji su pre snimanja morali da odgovore na neka pitanja, među kojima su i ona gde bi trebalo da iskažu svoje mišljenje o tome kako njihove mačke provode vreme kada su same kod kuće. Saznajte šta su odgovorili.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime