Bez kiseonika ljudsko telo može da izdrži 5 do 10 minuta, bez vode 2 do 7 dana, a bez ikakve hrane, u zavisnosti od okolnosti, može se živeti čak dva meseca. A šta se događa sa našim telom kad prestanemo da jedemo saznajte u Super nauci!

Medicinskim rečnikom govoreći, glad nastupa kad telo ne dobija dovoljno kalorija i nutrijenata. Glad je proces. Dok gladujemo, telo prolazi kroz tri metaboličke faze, boreći se da nas održi u životu dok ne pronađemo hranu.

Šta je ketoza i kako ona nastaje?

U fazi jedan telo bez preteranog truda dolazi do energije trošenjem glukoze, što prosečnog čoveka može da drži oko šest sati, nakon čega opet nastupa glad. Ukoliko više nema glukoze, nastupa druga faza – sagorevanje masnoća. Ova faza može da traje nedeljama i naziva se ketoza.

Kada telo nema pristup šećeru, mišići i tkiva sagorevaju masnoću za energiju, a mozak sagoreva ketonska tela ili ketone, molekule masnoće proizvedene u jetri. Tada se kaže da je organizam u ketozi. Vrhunski sportisti, kao što su na primer biciklisti i bodi-bilderi, često su u ketozi. To se odnosi i na ljude koji unose malo ugljenih hidrata, a dosta proteina pri ishrani. To ne znači da gladuju, već samo da im tela drugačije funkcionišu.

Katabolizam

Treća faza počinje kada su sve zalihe masnoće potrošene. Tada se organizam okreće poslednjim rezervama – proteinima. Ova faza podrazumeva brzo gubljenje mišićne mase jer organizam isisava proteine kako bi se nahranio. Kad dođe do ovog stadijuma, stvari idu od lošeg na gore prilično brzo. Telo praktično jede samo sebe kako bi došlo do energije, a ovaj proces se naziva katabolizam. Večito optimistični organizam će za početak jesti najmanje važne ćelije kako bi najvažniji organi funkcionisali što duže, a sve u nadi da će se uskoro uneti neka hrana.

Međutim, ako i posle više nedelja ne dođe do unosa hrane, telo više nema čime da se održava i kraj je blizu. U tom trenutku telo je u toliko lošem stanju da praktično bilo šta može da ga ubije. Na kraju, uzrok smrti često bude srčani udar jer srce jednostavno ne može više da funkcioniše.

Emisija Super nauka posvetila je jednu svoju epizodu ovoj temi. U njoj nam je Marko Kon objasnio šta se događa sa organizmom kad prestanemo da jedemo.

Hranite se redovno i u umerenim količinama i, naravno, ne bacajte hranu.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime