Ako se spremate za put, ne zaboravite da je putna mini-apoteka obavezan deo prtljaga. Evo šta bi ona trebalo da sadrži.

Da vam sunčanica, povišena temperatura, povraćenje, infekcija ili ujedi insekata ne bi pokvarili letovanje, uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom trebalo bi da u kofer spakujete i lekove koji bi mogli da vam zatrebaju. Ovo je posebno važno ako na put idete sa decom ili u neko manje mesto.

Iako u većini turističkih mesta ima dobro snabdevenih apoteka, nikada se ne može znati da li će vam zatrebati neki lek koga baš u tom trenutku nema u apoteci. Takođe, neke lekove tamo nećete moći da kupite bez recepta, a neki su u inostranstvu i znatno skuplji. Zato vam preporučujemo lekove i preparate koji bi trebalo da se nađu u vašem koferu.

  • Lekovi protiv mučnine u vožnji, ukoliko vi ili neko od vaših saputnika imate takvih problema.
  • Lekovi protiv povišene temperature i bolova. Za odrasle u obliku tableta ili šumećih tableta, a za decu u obliku sirupa i čepića.
  • Lekovi protiv alergija i ujeda insekata, koji nisu retki na letovanju.
  • Iako ne treba uzimati antibiotike „na svoju ruku”, nije loše imati ih sa sobom. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre započinjanja terapije. Možete poneti i neku antibiotsku kremu u slučaju da sa promenom ambijenta dođe do infekcije kože.
  • Lekovi protiv stomačnih tegoba, opstipacije i dijareje, kao i preparati za obnavljanje crevne flore i nadoknadu tečnosti.
  • Tablete ili sprej za dezinfekciju usta i grla, koji mogu biti prva pomoć pri peckanju i bolu u grlu i kod kašlja.
  • Sredstva za dezinfekciju površinskih rana: alkohol, povidon-jod, sterilna gaza, flasteri, zavoj i antibiotski prašak ili sprej.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime