Najpoznatiji italijanski kolač tiramisu uspeo je da posvađa dve pokrajine u ovoj zemlji. Saznajte zašto je došlo do gastronomskog rata i pogledajte recept za ovaj kultni desert.

Napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa i piškota, tiramisu je s vremenom postao jedan od omiljenih deserata ne samo u Italiji već i u celom svetu. Poreklo ovog klasika među kolačima i dalje je nepoznato, a dve italijanske regije se spore oko toga gde je nastao.

Prva teorija kaže da je tiramisu izmišljen 60-ih godina prošlog veka u restoranu „Bekeri” (La Beccherie) u Trevizu, u pokrajini Veneto. Međutim, gastro-novinari Klara i Điđi Padovani tvrde da su pronašli recept za tiramisu iz 50-ih godina u susednoj regiji Furlanija-Julijska krajina. Nakon što je otkriven, tiramisu je stavljen na listu tradicionalnih jela ove pokrajine, što je potvrdilo i ministarstvo poljoprivrede. Takva odluka je dovela je do burnih reakcija u Venetu, čiji je guverner tražio suspenziju odluke.

Recept za tiramisu

Nedostatak dokumentacije je jedan od glavnih problema pokrajina koje žele da zaštite tiramisu. Bez ozbira na datum i mesto nastanka, tiramisu je pravo poslastičarsko remek-delo, koje obožavaju milioni ljudi. Jedna epizoda emisije Gastro bukvar posvećena je upravo ovom kolaču. Poslastičar Marko Trpković iz bara „Rob Roy 1884” pripremao nam je tiramisu. Pogledajte epizodu i obavezno isprobajte ovaj recept.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime