PISA testiranje, najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, ove godine realizovaće Institut za psihologiju.

Nakon prošlogodišnjeg probnog testiranja, u aprilu ove godine počinje glavno PISA istraživanje, a rezultati će pokazati gde se nalazi naše obrazovanje po pitanju funkcionalnih znanja učenika i šta treba da unapređujemo kako bismo dostigli željene standarde.

Takođe, rezultati će nam pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju. Tako da je PISA test svojevrstan pokazatelj kvaliteta obrazovanja koji proverava uspešnost dosadašnjih intervencija u obrazovanju i daje smernice za dalje korekcije.

Kako se vrši PISA testiranje

Istraživanje počinje posle 10. aprila i traje mesec i po dana. Realizuje se na mnogo većem uzorku od prethodnih, pa će tako u njemu učestvovati 222 škole, većinom srednje, odnosno oko 8.000 učenika. Oni će elektronskim putem rešavati PISA test, kojim su obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost.

Za potrebe ovako obimnog istraživanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i donatori obezbediće dodatne laptopove kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju studije.

Od februara 2018. nastavnicima i učenicima preko sajta Ministarstva biće omogućeno da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja. Cilj je da se učenici pripreme za ovu vrstu testiranja znanja kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Dugoročna potreba je da što više ovakvih zadataka bude deo redovne nastavne prakse, jer se time podržava promena paradigme obrazovanja – učenje usmereno na ishode, a ne na sadržaje.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, škole su u obavezi da uzmu učešće u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime