Biblioteci grada Beograda uručeno je 38 kompleta trotomnog izdanja Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove” u izdanju Samizdata B92.  

Biblioteka grada Beograda je danas, zahvaljujući donaciji Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, postala bogatija za 38 kompleta trotomnog dela Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove” u izdanju Samizdata B92.

Cilj donacije jeste da pomogne u popularizaciji i stimulisanju informisanog unutrašnjeg dijaloga o odnosima između Srba i Albanaca, tako da će ukupno 250 kompleta ovog kapitalnog dela kroz ovu akciju biti obezbeđeno za sve regionalne, univerzitetske i gradske biblioteke širom Srbije.

„Fondacija za otvoreno društvo, Srbija podržava društvene dijaloge o pitanjima od suštinske važnosti za sve građane Srbije, kao i njihovo što veće učešće. Jedno od takvih pitanja o kom se vodi intenzivan dijalog u Srbiji danas je odnos Srbije i Kosova. Da bi takav dijalog bio konstruktivan i odgovoran, neophodno je da učesnici budu dobro obavešteni, odnosno da poznaju temu o kojoj se razgovara. U tom smislu treba shvatiti i podršku Fondacije, koja je omogućila da 250 kompleta kapitalnog dela Petrita Imamija nađe svoje mesto u bibliotekama širom Srbije, a time i put do najšire čitalačke javnosti. Ovo je deo projekta kojim Fondacija za otvoreno društvo, Srbija kroz niz inicijativa sa svojim partnerima doprinosi razumevanju i otvorenom, inkluzivnom i participativnom dijalogu o odnosima Srbije i Kosova”, izjavila je tokom zvanične primopredaje koordinatorka programa Fondacije za otvoreno društvo Aleksandra Šanjević.

„Biblioteka grada Beograda zahvaljuje Fondaciji za otvoreno društvo i Samizdatu B92 na donaciji knjiga koje će, nakon što budu inventarisane, biti prosleđene u mrežu naših biblioteka i ogranaka i dostupne svim korisnicima i građanima koje zanima istorija i posebno ova tema”, poručila je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Na današnjem događaju, upriličenom u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, obratio se i Veran Matić, predstavnik izdavačke kuće Samizdat B92: „Veoma je važno da naše biblioteke imaju sve relevantne knjige koje će povećati informisanost i znanje građana. Sada je aktuelno pitanje unutrašnjeg dijaloga i stvaranje uslova za rešavanje kosovskog problema, i kapitalno delo „Srbi i Albanci kroz vekove” Petrita Imamija je veoma značajan pregled istorijskih činjenica i dokumenata sve do današnjih dana”, rekao je Matić i dodao da i sama knjiga može biti povod za zanimljivu sadržajnu debatu na temu šta to možemo da naučimo iz naše istorije da je ne bismo iznova ponavljali.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime