Ne propustite priliku da pogledate reportažu eduTV-a sa nekih od najlepših vojvođanskih salaša. Ako želite da se nakratko vratite u prošlost, da osetite čari tradicionalnog načina života i da uživate u lokalnoj kulturi i gastronomskim specijalitetima, možete posetiti neko od ovih jedinstvenih mesta.

Salaši su čuvari vojvođanske tradicije i oslikavaju nekadašnji paorski život na ovim prostorima. Nastali su u prvoj polovini XIX veka, kada se rad obavljao na njivama daleko van sela, kao staništa stočara i ratara. Salaši su prvobitno služili za njihov sezonski boravak, u vreme kada se obrađivala zemlja, a kasnije su njihovi vlasnici postajali stalni stanovnici na svojim posedima. Sama reč salaš potiče od mađarske reči szallas, što znači smeštaj.

Najveći broj salaša je izgrađen oko 1848. godine, a posle Drugog svetskog rata mnogo ih je srušeno. Danas ih ima 100, od kojih je 25 adaptirano za smeštaj, restorane i objekate za slobodno vreme. Poznati su po dobroj hrani, tamburašima i gostoprimstvu.

Avantura u vojvođanskoj ravnici

Ekipa emisije Avantura bila je u obilasku vojvođanskih salaša. Počeli su od Salaša 137, koji se nalazi u mirnom delu Čeneja. Zatim su nastavili do salaša Capriolo, koji se nalazi na izlazu iz Bačke Topole ka Bečeju i u čijem sklopu se nalazi i Vinarija Brindza. Sledeći je bio mali salaš Tonković u Bačkim Vinogradima, u čijem sklopu se takođe nalazi vinarija, a na samom kraju posetili su Majkin salaš, smešten u blizini Palićkog jezera.

Pogledajte reportažu sa ovih salaša, koji kroz tradicionalno pripremanje i služenje hrane, uz dobra vina i zvuk tamburice, pričaju priču o jednom davno prošlom načinu života.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime